Nienoordtruckers laten op 14 mei weer van zich horen

ditisWesterkwartier

NUIS-Het begon 42 jaar geleden in Leek: vrachtwagens die onder meer over de Tolberterstraat door het dorp reden. Het truckerfestival komt weer in Leek, maar het konvooi met honderden trucks rijdt door de hele omgeving. Het zal niemand ontgaan, want de truckers laten luid toeterend van zich horen. De verenging Nienoord truckers bestaat dit jaar 40 jaar. Oud-chauffeur Gerrit Cazemier (74) is al 20 jaar voorzitter en heeft er weer zin in. Het festival is door de corona twee jaar niet doorgegaan.

Er zijn al tientallen vrachtwagens aangemeld, maar de dieselprijs speelt hierin wel parten. “Transportbedrijven deden vroeger wel met vijf vrachtwagens mee, maar zullen nu met minder komen. Dat is ook logisch. Maar de belangstelling is nog steeds groot. In samenwerking met De Zijlen rijdt een groot deel van de cliënten mee als bijrijder. Het plezier straalt er altijd van af. Daar zou je het alleen al voor doen.”

Het is niet het doel van het truckerfestival. De vereniging is opgericht om het contact tussen de chauffeurs te bevorderen. Daarnaast kan iedereen de vrachtwagens bewonderen. Natuurlijk zijn de oldtimers de blikvangers. Maar de moderne vrachtwagens die qua kracht tot veel meer in staat zijn dwingen ook respect af. “Een jury beoordeelt de vrachtwagens in zes categorieën, waaronder oldtimers, werkpaarden en de wagens van eigen rijders. Ook het interieur wordt geïnspecteerd.”

Net als nu vond het evenement in de beginjaren in en om Leek plaats. Maar het gemeentebestuur deed altijd moeilijk over de vergunning. Reden voor de vereniging om uit te wijken naar café In de Klaver te Nuis. “Het is nu wel een gemis dat eigenaar Martin van der Velde er niet meer is. We hebben nog met hem overlegd om het randgebeuren naar het evenementen terrein in Leek te verplaatsen. In de Klaver verzorgt de catering.”

Gemis

De vrachtwagens vertrekken ‘s morgens vanuit Niebert voor een rondrit door de omgeving. De rit gaat langs Marum, De Wilp, Bakkeveen, Haulerwijk, Zevenhuizen, Nieuw-Roden en via Roden naar Leek. De tocht eindigt op het evenemententerrein tegenover de Rabobank. Op het terrein is er voor de kinderen een springkussen en draaimolen, er staan allerlei kramen en er vinden optredens plaats van artiesten (oa. Birdy en Jannes) en Radio NL komt. Gratis entree!

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen