Marum heeft haast met het centrumplan

ditisWesterkwartier

MARUM-Dat wordt in de kerstvakantie doorwerken voor het college van Marum om met een nieuw centrumplan te komen. ‘Wat is plan B?’ vroegen de raadsleden zich woensdag tijdens de raadsvergadering af, nu Zonnehuisgroep Noord de stekker uit de bouw van een nieuw appartementencomplex heeft getrokken. De gemeente heeft nog twee jaar om een nieuw gebouw met appartementen, winkels en multifunctioneel centrum te realiseren. Op 1 januari 2019 gaat Marum op in de gemeente Westerkwartier.

“Triest voor de mensen die in verzorgingscentrum De Hoorn wonen,”  aldus VVD-voorman Harrie Stomphorst. Daarmee doelend op het huidige gebouw dat dateert uit 1967. Hij wil dat alles in het werk wordt gesteld om een nieuwe zorginstelling in het centrum te realiseren. En dat mag wat hem betreft, daarin gesteund door Peter Holsappel van de ChristenUnie, met onorthodoxe methoden.

Er is al gesproken met projectontwikkelaars die met de huidige lage rente en het hoge zorgaanbod in de toekomst in Marum wel brood zien in de bouw van een appartementencomplex waar zorg wordt geboden. Hans Koenders van de PvdA wil dat er wordt gepraat met ZuidOostZorg in Drachten die in Friesland beschikt over dertien locaties. Een andere mogelijkheid is dat Zonnehuisgroep Noord appartementen huurt in een nieuw gebouw. Maar de raad heeft even genoeg van de zorggroep, die een jurist van de gemeente op haar dak krijgt.

Burgemeester Kosmeijer leest de onheilstijding voor over het in het water gevallen centrumplan.

Gelukkig voor de gemeente wil de woningcorporatie Wold en Waard de bouw van seniorenwoningen wel doorzetten. En ook de investeerder Marinus uit Marum wil alsnog een nieuwe supermarkt realiseren. Marinus stelde als voorwaarde dat de verkeerssituatie in het centrum met de aanleg van een by-pass wel wordt verbeterd. Daar had de raad geen probleem mee.

Zonnehuisgroep Noord heeft de stekker uit de bouw van een nieuw zorgcomplex in het centrum getrokken. Het kreeg ter elfder ure geen toestemming van het Waarborgfonds, dat er voor in moet staan als het financieel misgaat. En dat risico is aanwezig, want Zonnehuisgroep Noord zit midden in een reorganisatie, zowel op het gebied van gebouwen als personeel. En dat kost miljoenen.

Shockerend vonden de raadsleden van Marum de wending van Zonnehuisgroep Noord om geen nieuw gebouw in het centrum te realiseren.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen