Grote alcoholcontrole onder discojeugd Kruisweg in Marum

ditisWesterkwartier

MARUM-De eerste jongen die wordt betrapt op het gebruik van alcohol bij de ingang van uitgaanscentrum De Kruisweg in Marum bedenkt zich geen moment: zodra hij even zonder politietoezicht is vliegt hij er van door. Maar de negen jongens en meisjes die daarna worden gesnapt zijn de klos. Na het noteren van de gegevens worden de ouders door de politieagenten gebeld om hun kind dat alcohol heeft gedronken op te halen. De politie heeft 1130 jongeren laten blazen. Fotografie: Ernst Brederveld

Vanavond vond door de politie een groots opgezette controle plaats van het gebruik van alcohol onder jongeren. Alle tieners tussen de 11 en 15 jaar die bij het uitgaanscentrum naar binnen willen moeten eerst blazen. “Onder de achttien is alcohol verboden, daar gaan we op controleren. Binnen vertelt de VNN met een spel wat alcohol met je doet”, vertelt wijkagent Stef van Zuiden die de actie samen met de burgemeesters Kosmeijer van Marum en Van der Tuuk van Grootegast heeft opgezet.

Burgemeester Kosmeijer

De beide burgemeesters hebben in het begin, net als de jongeren, veel plezier als ze de tieners in een apparaat laten blazen. Van der Tuuk benadrukt dat alcohol slecht is voor de hersenen van de jongeren. “We willen voorkomen dat ze op jonge leeftijd al gaan drinken.” Een meisje van 13 uit Marum vindt het wel goed ‘wat ze doen’. Ze kent wel jongeren die indrinken, maar heeft het zelf nog nooit gedaan. Als ze hoort dat bij gebruik de ouders worden gebeld kijkt ze net als haar vriendin ‘ ontzet’.

Burgemeester Van der Tuuk

In De Kruisweg wordt geen alcohol geschonken op de teenageavond. “Het is een alcoholvrije avond. Indrinken is een landelijk probleem en het is goed dat we samen met de politie, gemeente, verslavingszorg en jongerenwerkers er iets aan doen. De flessen met cola-berenburg liggen hier in de omgeving en op het schoolplein staan ze met z’n allen te drinken,” vertelt Lucas Rudolphus van De Kruisweg.

Tot half negen is er niets aan de hand, maar als de oudere jeugd aan komt zetten is het raak. Diverse jongeren worden apart gezet. Een meisje kan niet veel meer uitbrengen dan dat ze zich ‘heel kut’ voelt. “Ik ruik hier dat je alcohol hebt gedronken” , zegt een van de agenten. “Waar kan ik even rustig naar de ouders bellen,” vraagt een andere agent. “Wat heb je gedronken,” vraagt weer een ander. “Een paar biertjes”, antwoordt een jongen. Agent: “Thuis of ergens anders.” Dat de jongeren van 14 jaar geen identiteitsbewijs bij zich hebben wordt ze vergeven.

Geen alcohol

Een aantal tieners dat vooraf lucht van de controle krijgt, mijdt het uitgaanscentrum. Zo maakt een groepje fietsers rechtsomkeer. Bij de naastgelegen Welkoop wordt een groepje tieners door de jongerenwerkers Sandra Casemier en Wim Rie aangesproken. Van de lucht van de colafles met Wodka worden ze zelf al bijna onwel. Petje af trouwens voor de jongerenwerkers die van zeven tot negen buiten de kou trotseerden.

Binnen in de disco vermaken de tieners zich prima. Jongens stoeien op de dansvloer en een stelletje waagt zich aan de eerste zoen.

Jongeren in de disco

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen