Ondanks corona gaan lessen examenleerlingen Lindenborg ‘gewoon’ door

ditisWesterkwartier

LEEK-Het lijkt met heel veel leerlingen in en om het gebouw een normale schooldag op de Lindenborg. Buiten gooien groepen leerlingen sneeuwballen naar elkaar. Binnen is het voor coronatijd druk op de gang en her en der zitten groepen leerlingen bij elkaar. Dat heeft te maken met het profielwerkstuk (PWS) dat dinsdag en woensdag in de klas wordt gepresenteerd. Ouders kunnen in tegenstelling tot andere jaren alleen online meekijken. “De ‘jeu’ is dit jaar een stuk minder,” vertelt afdelingsdirecteur Dennis Volmer. “Geen gala in december, geen Griekenlandreis en geen ouders bij de PWS. Dat zijn net de dingen die het leuk maken.”

De Lindenborg telt 1109 leerlingen waarvan er rond de 250 leerlingen in de examenklas zitten (170 lln. HAVO en 80 lln. VWO). Naast de examenleerlingen lopen er ook kinderen op school van ouders met een cruciaal beroep en leerlingen die het thuis niet zo makkelijk hebben. “Over deze laatste groep maak ik mij extra zorgen,” zegt Volmer. Ongeveer 80 leerlingen komen om allerlei redenen één of meerdere dagen op school. Helaas zijn er meerdere gevallen waarvoor school de GGD heeft moeten inschakelen. 

Voor Roos de Voogd (17) en Mark van der Velde (18) bepaalt corona ook hun leven op dit moment. Roos haar dans-, muziek- en zanglessen gaan niet door. Voor haar PWS heeft ze een musical geschreven. “Ik laat nu een paar liedjes zien en horen, anders had ik sketches uitgevoerd. Mark vergelijkt een lied van de tragediedichter Aischylos uit de oudheid met de Ilias van Homerus. Hij doet het gymnasium. Mark beperkt zoveel mogelijk zijn contacten met medeleerlingen om zijn oma te kunnen zien.

Op school volgen de leerlingen dagelijks lessen van een uur. Roos: “Het valt me op hoe stil het in de klas is. Je zit op afstand van elkaar waardoor je niet makkelijk even met elkaar kunt praten. Je gaat ook niet naar elkaar schreeuwen.” Online worden lessen van een half uur gegeven. Volmer: “Dat was eerst drie kwartier, maar uit een enquête met ouders, leerlingen en docenten bleek dat dat te lang was. Docenten willen efficiënt les geven en veel informatie kwijt.” Roos is blij dat er dit jaar wel een examen plaats vindt. Vorig jaar slaagde je als je voor de schoolonderzoeken voldoende stond. “Je hebt dan niet dat mensen zeggen dat je een diploma in 2020  hebt gekregen zonder examen te doen.” 

Digitaal open huis

Waar het andere jaren tijdens het open huis een drukte van belang was, is er nu geen kind te zien. Maar de digitale Open-Festival-Week werd bezocht door ruim 400 deelnemers. Volmer: “Normaal kunnen kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool de sfeer proeven op school.  Dit jaar stelde iedere locatie van rsg de Borgen een eigen online programma samen. Op de Lindenborg konden deelnemers online lessen volgen van 15 tot 20 minuten. En leerlingen liepen ‘live’ door de school om het gebouw te laten zien”.

Belangstellenden kunnen video’s van de diverse locaties kijken op rsg de Borgen TV. Daar zijn ook de webinars te bekijken, waar ouders, leerlingen en docenten antwoorden geven op vragen.

Sophie Bekkering en Nick Kolhek vlak voor de presentatie van hun Profielwerkstuk.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen