IJsbaan Leek voor drie uurtjes open

ditisWesterkwartier

LEEK-Meer dan 200 schaatsliefhebbers genoten vanmiddag op de ijsbaan van Leek. Voor het eerst sinds 2013 kon er weer worden geschaatst. Voorzitter Ietse-Willem Ploeg van de IJsvereniging Leek praat voortdurend met een lach op zijn gezicht. Jaar in, jaar uit zwoegt het bestuur al vanaf begin november om de ijsbaan als het moment daar is in orde te hebben. Dat hij vanmiddag om vier uur na drie uurtjes de bel voor de laatste ronde moet luiden doet niets af aan de pret: de baan was open.

De ijsbaanvereniging van Tolbert durfde het niet aan. Een bestuurslid van Tolbert was nog komen kijken in Leek. Ploeg: “Wij hebben het voordeel dat we een grote baan hebben van 700 meter, waardoor de schaatsers zich kunnen verspreiden op de ijsvloer. Helaas kunnen we de baan vanavond niet openen, dan zou de toeloop te groot worden.”

De ijsbaan van Tolbert bleef gesloten

Deze week is Ietse-Willem iedere dag voor zijn werk naar de baan gegaan om de dikte van het ijs te meten. “Wel of niet open speelt er dan door je hoofd. Vanaf woensdag, met ‘ s nachts tien graden vorst, groeide de ijsdikte. Toen zaten we op 4,5 centimeter, nu op 6 centimeter.”

Na de laatste ronde gaan enkele bestuursleden met prikkers gaten in het ijs maken. Hierdoor loopt er water over de ijsvloer, wat bij vorst zorgt voor een mooie gladde en strakke ijsvloer. “We blijven prepareren, want je weet maar nooit,” zegt Ploeg, met nog steeds een brede glimlach om zijn mond.

Naast Leek kon in het Westerkwartier ook op de baan in Zevenhuizen worden geschaatst. In Marum-West mochten alleen kinderen op het ijs. Dat was in Niekerk gisteren ook het geval, maar toen het derde kind door het ijs zakte werd de baan gesloten.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen