Landelijke prijs voor gedicht van Bert Weggemans

ditisWesterkwartier

NIEBERT-Bert Weggemans heeft de derde prijs gewonnen in de Landelijke Stadsdichters – gedichtenwedstrijd. Bert over de prijs: “Het gedicht dat bekroond werd heeft als titel Dichter op de Vismarkt en gaat over één van mijn vele ontmoetingen met dak- en thuisloze Groningers. Het gedicht is een herinnering aan de periode van 2010 t/m 2012, de periode dat ik als zomervrijwilliger actief was bij Stichting De Open Hof Groningen. Het is de eerste prijs die ik win met een gedicht in het Nederlands, de andere prijzen kreeg ik voor mijn gedichten in de streektaal.”

De Stadsgedichtenwedstrijd is een initiatief van Stichting Poëtikos in samenwerking met uitgeverij Kontrast te Oosterbeek. De Stadsgedichtenwedstrijd werd voor de zesde keer gehouden en in Lelystad werden de prijzen uitgereikt. Het gedicht van Bert werd uitgekozen uit ruim 250 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen. Hier volgt het ontroerende gedicht waarmee Bert de prijs heeft gewonnen:

 

Dichter op de Vismarkt

 

Je ziet me op het bankje,

Op jóuw bankje, met papier en pen

In de weer, vraagt wat ik aan het doen ben,

Op jóuw vaste woon- en verblijfplaats,

Ik zeg dat ik de stad, jóuw stad,

In woorden vangen wil, in regels,

In zinnen, in een vers –

Je ontbloot je half vergane

Tanden, en zegt, terwijl je kegel

Mij omverblaast: Zoek niet verder,

Je bent er al, kijk maar, de stad zit hier,

Recht tegenover je, kijk dan,

Kijk naar de blikken bier in

Deze plastic tas, mijn enige tas,

Zoek niet verder, je bent er al, want

Ik ben de stad.

Bert Weggemans

Dit gedicht is opgenomen in de bundel Stadstheater, gedichten over stad, streek en dorp 2017. Uitgeverij Kontrast, Oosterbeek, ISBN 978-9492411-28-0

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen