Klaverjassen springlevend in het Westerkwartier

ditisWesterkwartier

ZEVENHUIZEN-De zaal van het mfc De Molenstreek in Zevenhuizen herbergde vorige week vrijdagavond 92 klaverjassers. Slechts een licht geroezemoes is te horen, want het gaat er geconcentreerd aan toe. Eén foutje en je hebt de pot verloren. Dat het klaverjassen springlevend is bewijzen wel de vele nieuwe gezichten, afkomstig van teams van buurtverenigingen uit Zevenhuizen. Maar liefst zestig deelnemers uit Zevenhuizen gaven akte de présence. De man achter de klaverjastoernooien, die in het hele Westerkwartier plaatsvinden, is Klaas Veenstra uit Marum die volgende maand 80 jaar wordt.

Klaas zamelt al vanaf zijn tiende(!) geld in voor revalidatiecentrum Beatrixoord. “Dat komt omdat ik in 1948/49 zeventien maanden met TBC in het revalidatiecentrum in Appelscha heb gelegen.” Klaas is als 10-jarige begonnen met doppen inzamelen en organiseert al sinds jaar en dag klaverjastoernooien. En niet te vergeten de jaarlijkse Drentse Toneelavond, die op zaterdag 25 maart in In de Klaver in Niebert plaatsvindt. Hij geniet zichtbaar van het toernooi. “Deze zaal en het mfc zijn fantastisch,” aldus Klaas.

Samen met een vaste club van vrijwilligers, (we doen het samen, benadrukt Klaas), worden in onder meer Marum, Boerakker en Noordhorn al jaren klaverjastoernooien georganiseerd. Het hoofdtoernooi vindt elk jaar in In de Klaver in Niebert plaats. Deelnemers komen uit de wijde omgeving, van Drachten tot De Wilp en van Kollum tot Oosterwolde.

Dankzij de inleg van rond de zeven euro schaft de organisatie hulpmiddelen voor Beatrixoord aan. Het revalidatiecentrum dient een wensenlijst in. Zo is er onlangs een Virtual Reality bril geschonken. “Ik kan beter voor Beatrixoord bezig zijn, dan dat zij voor mij in het geweer komen. Ik word over veertien dagen tachtig en dat merk ik wel”. Maar op 17 maart staat Klaas weer in het verenigingscentrum Bunga Pala in Marum om een toernooi te leiden. Team Bunga Pala won trouwens de wedstrijd in Zevenhuizen.

Trivia: Klaas bestookt al jaren de kranten met persberichten over klaverjassen of Drents Toneel. Niet best als het artikeltje niet werd geplaatst. Dan belt hij meteen met de redacteur om die aan het verstand te peuteren dat voor het goede doel plaatsing noodzakelijk is. Dat had vaak wel effect, een volgende keer plaatste je het artikel wel.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen