Hoge opbrengst ‘ groentetuin’ Tolbert en weinig last van vliegen

ditisWesterkwartier

TOLBERT-De groentes en bloemen op het volkstuincomplex Kleinwestlandleek staan er prachtig bij. Onder een heerlijk ochtendzonnetje wordt door diverse tuinders druk geschoffeld en boontjes geplukt. Een tuinder heeft de vorige dag 35(!) aardappels geoogst van één plant. Van vliegen hebben ze in tegenstelling tot vorig jaar geen last. Op de vraag of ze zich zorgen maken over de bestrijdingsmiddelen die het naast het tuincomplex gelegen Recyclebedrijf Hummel heeft gebruikt, verwijzen ze naar de nieuwsbrief van FrisLeek die in het gebouw met onder meer gereedschap hangt.

Jürgen de Vries van FrisLeek, één van de bewoners rond Hummel Recycling, is op vakantie in Friesland als hij laat weten dat de vliegen dit jaar geen problemen geven. “Vorig jaar was het gigantisch, even de deur open en hup vijftig vliegen in huis. Het probleem zat bij Hummel waar 7000 ton plastic afval op het terrein lag. Dat is een gigantische hoop. Maar daar zijn nu netten over heen gespannen met een kleine maaswijdte. Hoe simpel kan de oplossing soms zijn.”

De vliegenoverlast wordt niet alleen door FrisLeek nauwlettend in de gaten gehouden, ook door de gemeente Westerkwartier en de Inspectie Milieu en Transport. De Inspectie houdt met vliegenvangers langs de Tolbertervaart de hoeveelheid vliegen in de gaten. Hummel heeft ook bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar daar waren de bewoners en tuinders niet zo blij mee.

De Vries: “Er werd gespoten met Detmolin P, een middel dat alleen binnen gebruikt mag worden. Het middel komt niet alleen in de lucht maar spoelt ook van het terrein de Tolbertervaart in. Het is volgens ons meer dan acht keer gebruikt.” Tuinders maken gebruik van het water uit de Tolbertervaart om hun tuintjes te bewateren. Dat was dit voorjaar wegens de droogte ook hard nodig. Daarvoor is nu kraanwater gebruikt uit grote vaten op het terrein.

Geen kleintjes

Intussen plukt een tuinder kapucijners. “Vers zijn ze het lekkerst en als ik teveel heb kunnen ze zo in de diepvries. De sla doet het ook prima, daar kan ik niet tegen eten.” De buurman aan de andere kant van het pad heeft een rijke oogst snij- en sperziebonen. “De aardappeloogst is overweldigend. De planten zijn nog groen, maar de vroege aardappelen thuis waren op. Ik wist niet wat ik zag toen ik 35 Bildstar aardappelen oogstte van één plant. Geen kleintjes hoor, een heel mooi formaat.”

Deze vliegenvangers hangen langs de Tolbertervaart waarmee het aantal vliegen in de gaten wordt gehouden.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen