Revolutie in de bieb: nooit meer boete

ditisWesterkwartier

LEEK-O wee als je een dag te laat was met het inleveren van je boeken, dat betekende boete. En al ging het maar om kleine bedragen, het werd door de leden van de bibliotheek als heel vervelend ervaren. Het is deze maand in navolging van de rest van Nederland afgeschaft in de bibliotheken en servicepunten van het Westerkwartier. Nooit meer boete!

Inval bibliothecaris Anita Kloosterman legt in de grootste bibliotheek van het Westerkwartier uit dat de ergernis en de kosten, die niet opwegen tegen de opbrengsten, het boetesysteem de das hebben omgedaan. “Je kon wel met de computer of telefonisch verlengen, maar dat was voor veel van onze oudere lezers een brug te ver. We gaan nu uit van de goede wil van de mensen die tenslotte betalen voor een abonnement.”

Vlnr: Gedi Damstra, Janny Elzinga, Siska Wolf en bibliothecaris Anita Kloosterman.

De bijna 25 vrijwilligers staan achter het nieuwe systeem. Gedi Damstra, al meer dan 16 jaar vrijwilliger, zegt dat het wel wennen is. ” We zijn nog maar net overgestapt. Voor alle veranderingen geldt dat het wennen is. Dat was ook zo met de invoering van de ‘beeldschermen’ waarmee je het inleveren en lenen helemaal alleen moet doen. We weten nog niet hoe mensen reageren als ze vijf weken na de uitleentermijn van vier weken worden geblokkeerd. Uiteindelijk krijg je zelfs een rekening als je de boeken niet terugbrengt” .

De boete is verleden tijd, maar daar is een ‘psychologische oorlogsvoering’ voor in de plaats gekomen. Al een week voor het verstrijken van de termijn krijg je voor ieder boek of DVD een herinneringsmail. En de mails nemen toe naarmate je later bent met inleveren. Schuldgevoel is misschien nog erger dan een boete.

De 6-jarige Bart kiest met veel plezier een boek uit.

Kon je vroeger nog kiezen voor een budgetabonnement, nu is er maar één abonnementsvorm die 48 euro per jaar kost. Daardoor hebben een aantal leden, die al niet veel van de bibliotheek gebruik maakten, hun lidmaatschap opgezegd.

De bibliotheek beschikt over een uitgebreide DVD collectie, die legaal kan worden geleend. Zeker aantrekkelijk nu het ‘ downloaden’ aan banden wordt gelegd.

 

 

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen