Dramatisch tuinjaar voor leden Volkstuinvereniging Marum

ditisWesterkwartier

MARUM- “Het is dramatisch dit jaar”, vertelt voorzitter Lute van Dalen van de Volkstuinvereniging Marum. Aanleiding is het slechte groeiseizoen door het vochtige weer. “De aardappelen zijn aangetast door phytophthora en klein van stuk.. De afgelopen twee zomers waren heel droog en warm, maar dat kun je beter hebben dat het natte weer van nu. Ik heb in Marum 32 jaar een volkstuin, dit heb ik nog nooit meegemaakt”. En dan heeft de tuinder het nog niet eens gehad over de slakken.

De volkstuin achter het voetbalveld in Marum is niet direct het toonbeeld van prachtig groeiende groentes. Sommige stukken tuin liggen braak. De tuinders hopen dat september het groeiseizoen nog goed maakt als het mooi weer wordt. Een tuinierster is druk in de weer met haar tuin. “Ik heb de aardappelen er al uit. Mijn vader zei altijd dat je de vroegste aardappelen moet poten. Dan heb je ze er weer uit voordat ziektes kunnen toeslaan.” Helaas bedreigt de coloradokever haar groentes en haar paksoi en andijvie is aangevreten door slakken.

Van Dalen verwijdert de slakken geregeld met de hand, maar er is haast geen beginnen aan. “Kikkers rond de tuin is een probaat middel, die eten naaktslakken. Zout strooien of een beker met bier om ze te vangen kan ook. Koperdraad schijnt ook te helpen, maar dat is voor een tuin van 100 tot 250 vierkante meter niet te doen.”

Vooral naaktslakken zijn dit jaar een plaag voor de tuinder.

Het volkstuincomplex kwam de afgelopen tijd in het nieuws door de plannen voor het Integraal Kind Centrum, waarvan de bouw binnenkort begint. Het was de vraag of de tuinen wel op dezelfde plek konden blijven. Dat is gelukkig wel het geval. In de plannen stond ook dat de tuinders een educatieve rol kunnen vervullen naar de kinderen toe. Van Dalen: “De gemeente kan dat wel bedenken, maar daar moet de school ook achter staan. De tuinen zouden eerst naast de school komen en toegankelijk zijn voor de kinderen. Maar dat zagen wij niet voor ons”. De voorzitter wijst erop dat de tuinen in het verleden in het weekend wel door jeugd werden ‘belaagd’ , die over de sloot sprong en gewassen meenam of vernielde. “Sinds de disco in Marum dicht is, is het rustig.”

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen