De jonge dokter Geerdink van weleer draagt praktijk over

ditisWesterkwartier

MARUM-Dokter Geerdink, huisarts in ‘t witte huus’ in Marum-West, draagt de praktijk per 1 januari officieel over aan Jeroen Boetje. ‘Er komt een jonge dokter in Marum’ gonsde het 35 jaar geleden door het dorp en omgeving. Geerdink was 33 jaar toen hij rond kerst 1985 binnen een paar dagen besloot huisarts in Marum te worden. Hij en zijn vrouw Fenna, die ook arts is, hebben geen seconde spijt gehad. Ze hebben met de recente verbouwing van hun huis letterlijk hun hart verpand aan Marum.

Gert Geerdink en zijn vrouw Fenna staan bekend als betrokken artsen bij het wel en wee van hun patiënten. Dokter Geerdink begon in een tijd dat de arts alle behandelingen uitvoerde. In zijn eentje zorgde hij voor de zieke mensen, was psycholoog, deed chirurgische ingrepen, bevallingen en besprak problemen rond diabetes en het hart. Allemaal zaken waar nu ook medewerkers in de praktijk zich op richten.

Het medisch circuit is klein en toen zijn voorganger Pannekoek de praktijk wilde overdragen kwamen collega’s al snel met Geerdink op de proppen. “Ik werkte tijdens mijn studie geneeskunde in Groningen al in het toenmalige AZG op de chirurgieafdeling om vervolgens de huisartsenopleiding in Sneek te volgen. In die tijd hadden huisartsen nog een stem in de opvolging en collega’s maakten Pannekoek attent op Geerdink. We werden kerstavond gebeld, hebben op tweede kerstdag de praktijk bekeken en op ‘derde’ kerstdag de zaak met de adviseur en makelaar rond gemaakt. Dat moest voor 1 januari want vanaf dat tijdstip kreeg de gemeente een stem in de opvolging.”

Een huisartsenpaar, mooier kon Marum het niet krijgen. Fenna en Gert kenden elkaar al op afstand van de middelbare school in Veendam. Tijdens de introductieperiode van de studie Geneeskunde sloeg de vonk over. Fenna: “We hebben de studie samen gedaan. Onze oudste zoon Jan-Gert werd vlak voor ons afstuderen geboren, Henk kwam in het jaar dat we in Sneek woonden en na anderhalf jaar in Marum kwam dochter Korine. De praktijk was in het begin apotheekhoudend. Een huisarts is daar niet voor opgeleid. Aangezien er geen apothekersassistente was ben ik mij daar in gaan verdiepen om ook daar alle kennis over te krijgen.”

Roken

Fenna hoorde van twee mannen die op hun medicijnen stonden te wachten, dat ze een ‘beste dokter hadden gekregen: ‘hij rookt’. Dat was haar een doorn in het oog. Gert had het roken met de paplepel ingegoten gekregen, want zijn vader was werkzaam voor de tabaksfabrikant Willem II. “In die periode rookte bijna iedereen en was het heel gewoon. Ik maakte daar een punt van en toen mijn dochter vroeg waarom ik toch altijd zo boos op pappa was als hij rookte, zei ik dat hij door het roken dood zou gaan. Ze barstte in tranen uit en heeft haar vader laten beloven nooit meer te roken. Dat was tijdens een wintersportvakantie in 1994.”

Na 7 jaar kwam er een zelfstandige apotheek in Marum. Fenna had zich inmiddels als klassiek homeopathisch arts gespecialiseerd en werkte als zodanig tot 2013. Zij is nadien volledig in de reguliere huisartsenpraktijk van Gert gaan werken.

In de loop der tijd is het bezoek aan de huisarts een stuk ‘laagdrempeliger’ en de zorgvraag is veel groter geworden constateert Gert als hij terugkijkt. “Mensen worden ouder, wonen langer zelfstandig, we doen meer aan preventie en veel ziekenhuiszorg is naar de huisarts gegaan. De maatschappij zit ook anders in elkaar. Sociaal vindt er minder uitwisseling plaats over dagelijkse problemen. Vrouwen waren over het algemeen thuis. Aan de andere kant is er in deze tijd veel in alle media over ziektes te horen of te lezen. Dat maakt mensen juist alerter en ook ongeruster. Patiënten maken zich eerder zorgen en vragen sneller om hulp. ” Fenna merkt op dat de praktijk in het begin 1000 patiënten meer telde en dat ze desondanks in de apotheekhoudende tijd, nog een uurtje over had om ‘s middags met de kinderen naar het zwembad te gaan. Dat zou nu onmogelijk zijn.

Op een bijeenkomst van huisartsen en specialisten van Nij Smellinghe kreeg hij de vraag of hij de goede luiers voor de kinderen inmiddels in de supermarkt kon vinden. Wat bleek: in die tijd was er nog geen mobiele telefoon en gingen de spoedoproepen via de semafoon van het ziekenhuis, collega’s hadden meegeluisterd toen hij Fenna belde welke luiers hij moest kopen.

Geerdink is inmiddels een van de langst zittende huisartsen (270) in Groningen. Meer dan 1000 bevallingen heeft hij gedaan. De koffer met instrumenten, waaronder de unster met netje om de baby’s te wegen, staat nog op zolder. Maar met de komst van verloskundigen is eind jaren negentig een einde aan deze zorg gekomen. Fenna zag de kinderen nog altijd op het consultatiebureau. Zij werkte als consultatiebureauarts vanaf 1985 en stopte daar medio 2018 mee. Beiden zijn erg begaan met het welzijn van kinderen

Dokter Geerdink mag dan de praktijk hebben overgedragen, stoppen als praktiserend arts is er voor hem niet bij. “Doordat ik naast de dagelijkse praktijk altijd alle nascholingen heb gevolgd kan ik mijn registratie met vijf jaar verlengen.” Bijblijven doet de familie ook aan de keukentafel waar veel medische zaken worden besproken. Naast Fenna zijn Jan-Gert en Henk ook beiden arts. Dochter Korine heeft een heel andere richting gekozen en is werkzaam bij de televisie. “De druk is er straks wel af, maar ik blijf diensten doen bij de doktersdienst en zo nodig bij collega’s bijspringen. Daar is door het tekort aan huisartsen behoefte aan. We mogen trouwens in Marum heel blij zijn met mijn opvolger Jeroen Boetje. Hij komt uit de streek en kan gelukkig ook Fries verstaan”.

In het najaar krijgen de patiënten nog persoonlijk bericht vanuit de praktijk.

Nieuwe huisartsen Marum naar nieuwe plek

Het witte huus in Marum-West staat symbool voor de dokterspraktijk. Zeven generaties huisartsen waren hier gehuisvest. Velen zeiden vroeger niet welke dokter ze hadden, maar dat ze bij ‘t witte huus’ hoorden. Daar komt na bijna 110 jaar een einde aan. Geerdink en zijn vrouw Fenna blijven in Marum wonen. Het is voor hen een prachtige en vertrouwde plek waar de drie kinderen en inmiddels zeven kleinkinderen graag samenkomen. Opvolger Jeroen Boetje zal zich vestigen in het voormalig Groene Kruisgebouw aan de Langestraat. Het pand wordt binnenkort verbouwd zodat het straks aan alle wensen en moderne eisen voldoet.

Jeroen draait ruim drie jaar mee in de praktijk. Hij komt uit Grijpskerk, waar zijn vader een tandartspraktijk heeft. Hij woont in Groningen, samen met zijn vrouw, die ook een medisch beroep heeft. De drie assistentes, de praktijkverpleegkundige en de POH-ggz gaan allemaal mee naar de praktijk van Jeroen. Het team wordt dan ook uitgebreid met huisarts Maaike Kampen. Zij komt drie dagen per week in de praktijk werken.

Huisarts Jeroen Boetje

Meer artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen