Berging Collewijn gaat ook Friese pechvogels helpen

ditisWesterkwartier

NUIS-Bergingsbedrijf Collewijn uit Nuis heeft dit jaar de bergingswagens en activiteiten van de bergingsafdeling van Van Kammen in Surhuisterveen overgenomen. Dat betekent dat pechvogels van Leek tot ver in Friesland kunnen rekenen op het zeskoppige team van Collewijn met het zelfde aantal bergingsauto’s . De A7 met de beruchte flauwe bocht tussen Marum en Leek vormt nog steeds de hoofdmoot van de bergingsactiviteiten.

Col is inmiddels 72 jaar maar het woord ‘pensioen’ kent hij niet. Hij is blij met de overname, die volgens hem na uitstekend overleg met Van Kammen tot stand is gekomen. “Zij hadden het te druk met hun autoschadebedrijf en wij zijn helemaal ingericht om elke dag 24 uur te kunnen uitrukken. Ons gebied ligt in de grensstreek van Groningen en Drenthe en nu ook in Friesland. Daar hoort de A7 tussen Frieschepalen en Leek ook bij.”

Zoon Paul benadrukt dat de beschikking over zes wagens geen overbodige luxe is. “Als een auto op de A7 op de vluchtstrook staat, moet deze in verband met gevaar zo snel mogelijk van de weg af. De politie en Rijkswaterstaat hebben minder tijd om het bergen te begeleiden. Het gebeurt geregeld dat wij opdracht krijgen om met een tweede bergingsauto uit te rijden om het verkeer tijdens de bergingswerkzaamheden te waarschuwen.”

Ongelukken op de A7 zijn volgens berger Folkert Koenes het gevolg van vermoeidheid, afleiding en te hard rijden.  “Ik heb iemand gehad die uit het Westen kwam en twee keer rechtdoor is gereden. ‘Dat overkomt me nu niet weer’ liet hij weten. Maar ook telefoneren leidt daar tot ongelukken. Bovendien wordt het steeds drukker.”

Col Collewijn achter het stuur van de nieuwe bergingsauto.

Col coördineert de bergingsactiviteiten binnen het bedrijf, dat tevens een autosloperij en garage is. “Bent u in nood, Collewijn haalt u uit heg of sloot”, aldus Col. Hij zou maar wat graag zelf op pad gaan, maar kan dat wegens zijn handicap niet doen. Landelijk gemeten behoort Collewijn tot de top zes van Nederland als het om aanrijtijden gaat. Van Nuis naar Harkema doet de bergingswagen er 17 minuten over.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen