Armoede in het Westerkwartier

ditisWesterkwartier

KORNHORN-Armoede in het Westerkwartier betekent dat je schulden hebt en onvoldoende middelen om eten te kopen. Sneller dan je denkt kom je dan in aanmerking voor de voedselbank. Het overkwam Freddy(51) en Nicolet(50) Postema uit Kornhorn na een faillissement. “De eerste dag dat we van de voedselbank gebruik maakten was een van de kinderen jarig. Toen kregen we gebak mee, een ongekende luxe,” vertelt Nicolet.

Het gezin heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze waren aangewezen op de voedselbank. Freddy: “Tijdens een vergadering van de kerk zag ik een folder van de voedselbank met bedragen. Ik vroeg de dominee of de bedragen wel klopten. De volgende dag heb ik een mail gestuurd naar de voedselbank en die kwamen meteen onze situatie bekijken. Als je 40 tot 50 euro per week te besteden hebt, dan heb je met vier opgroeiende kinderen wel een voedselpakket nodig.”

Freddy had een bouwbedrijf maar kon door ziekte het bedrijf niet overeind houden. “Uiteindelijk bleek dat ik een ‘ burn-out’ had. De testen die ik daarvoor moest invullen wezen bijna voor 100 % in die richting. Het komt er op neer dat je extreem moe bent en nul procent energie hebt. Ik had wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering waar ik maandelijks 700 euro voor neertelde, maar die keren bij geestelijke problemen niets uit. Dat geld had ik beter in een pot kunnen stoppen.”

Uiteindelijk restte niets anders dan de schuldsanering. En hoe gek het ook mag klinken, dat gaf rust in het gezin. Nicolet: “We pakten de telefoon niet meer aan en deden de deur niet open om de deurwaarder te ontlopen. Bij mij was de batterij ook leeg. Dankzij mijn werk in de thuiszorg kon ik de knop zo nu en dan omzetten. Voor de schuld werd het grootste gedeelte van mijn salaris ingehouden. Onze woning en de loods die we voor het bedrijf hadden, hebben we moeten verkopen.” Ze trokken met de kinderen naar het ouderlijk huis van Freddy in Kornhorn. Voor zijn moeder, die naast hen is gaan wonen, zijn ze mantelzorger.

Dankzij de voedselpakketten at het gezin weer gevarieerd met producten uit de ‘schijf van vijf’. Iedere donderdag konden ze een pakket ophalen. Konden, want na drie jaar zijn ze nu uit de schuldsanering, mag Nicolet haar salaris weer houden en kunnen ze hun leven weer opbouwen.

[quote pull=”center”]Een schoentje zetten op school met Sinterklaas kan niet omdat je maar één paar schoenen hebt[/quote]

Noaberschap

Pop Poelman uit Lutjegast is al vanaf de start bij de Voedselbank Westerkwartier betrokken. Hij heeft de afgelopen vier jaar gezien wat armoede betekent. “Sociaal stomp je af. Verjaardagen van je kinderen kun je niet meer vieren. Die meld je ziek omdat er niet kan worden getrakteerd. Een schoentje zetten op school met Sinterklaas kan niet omdat je maar één paar schoenen hebt. En een bezoek aan de tandarts is er ook niet bij. Voor sporten is er geen geld.”

Pop Poelman

Gelukkig is volgens hem het Westerkwartier groot in Noaberschap. Dankzij winkelacties en de levensmiddelen die de voedselbank van middenstanders krijgt kunnen er wekelijks tachtig pakketten worden geleverd. Daarmee worden 300 monden gevoed. Met een pakket kunnen 4 tot 5 volwaardige maaltijden worden bereid. “Er zijn voedselbanken die maar een keer in de twee weken een pakket kunnen leveren. Wij krijgen bijvoorbeeld van de plaatselijke bakker altijd een grote hoeveelheid brood. In samenwerking met de stichting ‘Jarige Job’ krijgen kinderen voor hun verjaardag een doos met een bus slagroom, traktaties, spullen om een taart te bakken en een feestje te vieren. Dat krijgen we allemaal. In 2014 hebben 83 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar hier gebruik van gemaakt.” Om dit alles mogelijk te maken zijn er 95 vrijwilligers in touw die zich bijna allemaal vanaf het begin inzetten voor de voedselbank. www.voedselbankwesterkwartier.nl

Boodschappenlijst van deze week. Klik voor vergroting.

Dit is wat zij in een jaar voor elkaar krijgen:

  • 150 broden per week = 7.800 per jaar
  • 180 eieren per week = 9.360 per jaar
  • 3 kg. aardappelen per adres = 225 kg. per week = 12.475 kg. per jaar
  • 1 pak melk per week = 3.825 pakken per jaar

Per jaar worden 3.825 pakketten uitgeven met een winkelwaarde van ongeveer €45,- op jaarbasis is dat €172.125,-.

 

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen