Gonnie maakt 500ste discorit voor Taxi Nuis

ditisWesterkwartier

NUIS-Als vrouwelijke taxichauffeur is het voor Gonnie Staal (56) zaterdagnacht tijdens het discovervoer soms ‘dikke mik’. ‘Betalen in natura’, is nog een van de netste opmerkingen. Sinds 2002 is ze bijna elke zaterdagnacht in het Westerkwartier in touw om feestvierende mensen veilig thuis te brengen. Bezoekers van de Kruisweg, de jaren ‘80 en ‘90 feesten van Zaal Balk en De Postwagen, In de Klaver, de Bourgondiër of het centrum van Groningen zijn altijd weer blij als Gonnie, herkenbaar aan haar blauwe sjaaltje, voor komt rijden.

Ze was de eerste vrouw, op directeur Bauwina Dalstra van Taxi Nuis na, die op de zaterdagnacht is gaan rijden. Gonnie: “Je vindt het leuk of niet leuk. Veel van de chauffeurs die bij Taxi Nuis in dienst zijn worden ingezet voor het discovervoer, maar we werken met een vaste kern die het leuk vindt. Mensen zijn uit, in een opperbeste stemming en in de auto zet ik de muziek wat harder. Door de week bied je een luisterend oor, maar zaterdagnacht gaat het er heel anders aan toe. Je maakt wel wat mee”

Zoals een jongen die ze een keer thuisbracht en van zijn moeder altijd een nachtzoen kreeg. Maar het was laat en moeder lag al te slapen. “Geen probleem, dan geef ik hem toch een nachtzoen.” Benauwde momenten heeft Gonnie ook wel gehad. “Je rijdt ‘s nachts naar de meest afgelegen plaatsen. Een keer moest ik vier jongens die met pech bij een tankstation stonden naar Drachten brengen. Ze spraken met elkaar in een voor mij vreemde taal en hadden allemaal een capuchon op. Ik moest naar een buurt die ik niet kende. En dan begin je te praten, ze spraken gelukkig aardig Nederlands. Ze dirigeerden me uiteindelijk naar een verlaten industrieterrein. Toen ik moest stoppen kneep ik hem wel, maar ze betaalden netjes, gaven een royale fooi en er was niks aan de hand.”

[quote pull=”center”]Dan geef ik hem toch een nachtzoen[/quote]

Een keer heeft ze meegemaakt dat iemand er vandoor ging zonder te betalen. “Dat zag ik niet aankomen. Ik was bij een huis gearriveerd en voordat ik er erg in had vloog de man er vandoor. Daar heb ik heel erg mee gezeten.” Gonnie heeft ook wel eens een ruziënd stelletje in de auto gekregen, die het op de achterbank weer goed maakten.

De ‘discochauffeur’ heeft vanaf het begin in 2002 alle agenda’s bewaard. Zo kwam ze er achter dat ze inmiddels haar 500ste nachtrit heeft gemaakt. Agenda’ s hoeft ze niet meer te bewaren, want binnen het taxibedrijf heeft de digitalisering ook toegeslagen. De ritprijs wordt digitaal vastgesteld en ook de uren worden op de boordcomputer bijgehouden. Gelukkig kookt partner Sipke Bos van Bauwina een ouderwetse verse oma soep voor de chauffeurs die ze zich in de vroege ochtend lekker laten smaken.

Geen luid tikkende taximeter meer

Taxi Nuis is in de dertiger jaren voortgekomen uit een smederij in Nuis. In de jaren veertig schafte de smederij een ambulance aan. Johannes Dalstra nam het bedrijf in 1963 over en droeg de aandelen in 1995 over aan zijn dochter en huidige directeur Bauwina Dalstra. Door de overname van lokale taxibedrijven als Birza in Zuidhorn, Arriva Roden en Hamstra in Grootegast is een Westerkwartier breed taxibedrijf ontstaan, dat ook voor het vervoer in het gebied Roden en Peize tekent. Met 90 voertuigen en 125 werknemers, een eigen garage die ook APK keuringen uitvoert voor derden en busverhuur een vervoersbedrijf van formaat.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen