Texelaar in Marum baart zes lammetjes

ditisWesterkwartier

MARUM-Het derde lam was heel klein en moest worden gereanimeerd door Akke Braaksma. Willem Braaksma voelde voor de zekerheid nog even en toen waren er vier. Het schaap deed niets anders dan krabben, dus nog maar een keer gevoeld. Weer een. En even later werd het zesde lammetje geboren.

Akke raakt er niet over uitgepraat. Het schaap lag in het weiland al vaak op de rug. Dat was veehouder Henk Hulshoff, die een eindje verder op woont, ook al opgevallen. En soms viel het schaap op zijn zij, waarschijnlijk omdat de lammeren dan aan één kant lagen.

“Het schaap heeft niet genoeg melk voor alle zes lammeren,”  vertelt Akke. Via buurman Henk hebben we flesjes met biest kunnen regelen. Drie lammeren voeren we bij met de fles. De zwakste kreeg eerst alleen de fles, maar die heb ik inmiddels ook bij de moeder zien drinken” . Soms worden de zes ‘jongeren’ het schaap te druk en duwt ze er eentje op zij. Dat het lam in het voederbakje vast komt te zitten deert haar niets.

Het is uitzonderlijk dat een Texelaar zes lammeren baart. “Bij het Swifterras gebeurt het geregeld,” aldus Akke. ’s Nachts om half een wordt de laatste fles gegeven en dan moeten ze wachten tot zeven uur  s ochtends. En dat ze de fles krijgen weten ze na twee dagen al precies.

De twee kleinsten onder de warmtelamp

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen