Oudste inwoner van Nederland woont in Leek

ditisWesterkwartier

LEEK-110 jaar werd Ebeltje Boekema-Hut vandaag. Daarmee is ze de oudste inwoner van Nederland. Tot haar 95ste woonde ze nog op zichzelf maar de laatste jaren verblijft ze in verzorgingstehuis Vredewold te Leek. Haar wieg stond in Zevenhuizen. Toen ze trouwde verhuisde ze naar ‘t Pad in Niebert om uiteindelijk via Jonkersvaart weer naar haar geboorteplaats terug te keren. Burgemeester Van der Tuuk kwam langs om haar een bos bloemen aan te bieden.

“Altijd hard moeten werken op het kleine boerderijtje dat ze hadden. Nooit ziek. Als hier griep in het tehuis heerst, heeft Ebeltje nergens last van,” zegt haar 82-jarige dochter Bouktje. Van de vier dochters zijn er drie aanwezig bij de viering van de verjaardag. “Sterke genen,” weet kleinzoon Lammert Hazeloop. “Haar moeder en overgrootouders werden ook allemaal achter in de negentig. Eentje haalde zelfs de 100 en dat in de tijd dat de mensen zestig jaar werden.”

Ebeltje laat de festiviteiten haar welgevallen. Met de verslaggevers en de burgemeester maakt ze een praatje. Makkelijk gaat haar dat niet meer af, want ze hoort niet zo goed meer en het zicht is in de loop der jaren ook beperkt geworden.

Maar ze is nog helder van geest. Ze heeft ook nog belangstelling voor de familie om haar heen. “Ze vraagt altijd naar de kinderen en hoe het hen vergaat,” vertelt Bouktje. Een van de kleinkinderen heeft ‘s ochtends haar haar gedaan. Ebeltje is naast vier dochters gezegend met acht kleinkinderen en zeven achter kleinkinderen. Haar man Lammert is op 80-jarige leeftijd gestorven.

Burgemeester Van der Tuuk biedt Ebeltje namens de gemeente een bos bloemen aan.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen