Onthulling monumentje voor Engel van Nienoord

ditisWesterkwartier

ZEVENHUIZEN-De onthulling van het monumentje van een onbekend babylijkje was vorige week een ontroerend moment. Yktje van der Velde en wethouder Harry Stomphorst trokken het witte kleed weg waaronder een steen lag met de tekst: Engel van Nienoord, Voor eeuwig omarmd. De baby die eronder ligt begraven is door medewerkers van de werkvoorziening op 25 mei 1988 op het landgoed Nienoord gevonden: in een schoenendoos omwikkeld met vuilniszakken. De Rijksrecherche heeft nooit een spoor naar de moeder gevonden.

“DNA onderzoek had je toen nog niet,” herinnert Stomphorst zich, die zelf in die tijd bij de Rijksrecherche werkte. Het zou volgens hem nu heel moeilijk zijn om alsnog een DNA profiel op te stellen. Dat hij samen met Yktje het monument onthulde, heeft alles te maken met het monument dat destijds op initiatief van haar door de buurt in Zevenhuizen is opgebracht.

De baby is destijds in Zevenhuizen begraven, niet in Midwolde wat meer voor de hand had gelegen. De recherche koos voor Zevenhuizen vanwege de overzichtelijkheid op de begraafplaats. Op het moment van begraven wilden ze graag goed kunnen zien wie er bij aanwezig waren. In de hoop dat de moeder zich ook onder het publiek zou scharen. Dat gebeurde niet. “Wie weet is ze hier naderhand nog geweest om naar het monument te kijken,” merkt een van de aanwezigen op.

Het nieuwe monument is kosteloos door de steenhouwer van Natuursteen Westerkwartier in Grootegast in samenspraak met Yktje gemaakt. Het oude monument was vervallen. Yktje zei na de onthulling dat ze zolang ze leeft het grafje zal onderhouden. Wellicht is het voor de moeder, die zich nog altijd bekend kan maken, een troost.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen