Dankzij vrijwilligerschap in Zwembad Eekeburen komt Wicher Patje uit Leek met verhaal thuis

ditisWesterkwartier

TOLBERT/OLDEKERK-Duizenden (bloem)potten en vazen verlieten wekelijks de fabriek van pottenbakker Wicher Patje(61) aan de Auwemalaan in Leek. Op het hoogtepunt ging er maandelijks 15 ton klei doorheen. Ikea, de Hema en Blokker behoorden tot zijn klantenkring. Tot hij moeite kreeg om zijn rechter been te bewegen. Door een ziekte in zijn ruggenmerg is hij nu redelijk beperkt in zijn doen en laten. In Zwembad Eekeburen werd hij vrijwilliger en daarvoor is hij vorige week in het zonnetje gezet door het dankbare team. Met twintig jaar is hij zelfs de langst werkende vrijwilliger van het bad.

Toen de ziekte syringomyelie zich op 29-jarige leeftijd bij Wicher openbaarde adviseerden mensen hem om naar het zwembad Eekeburen te gaan. “Altijd warm water,” werd er gezegd. “De ziekte doet een aanslag op je bewegingsapparaat. In het water kan ik goed bewegen en fysio oefeningen doen. Manager Mieke vroeg destijds of ik vrijwilliger bij het zwembad wilde worden. Ik maakte de website en maakte van het diplomazwemmen foto’s die ouders konden downloaden. Dat mocht toen nog, nu kan dat om privacy-redenen niet meer. In het begin heb ik ook veel verfwerk verricht.”

Van lieverlee bekwaamde Wicher zich in het maken van websites en digitalisering van de administratie van het zwembad. “Vroeger werd alles in het boek geschreven. Maar gaandeweg is het gebruik van de computer nu ook in het zwembad gemeengoed. Thuis ben ik ook geregeld bezig, zoals het maken van formulieren. Ik heb cursussen gedaan en als ik er niet uit kom zoek ik het op internet op.”

Huidig manager Hannie Brandsma benadrukt dat Eekeburen blij is met de vrijwilligers. “Zonder vrijwilligers zou het bad niet kunnen bestaan. Ze leveren een waardevolle bijdrage. Mede dankzij Wicher hebben we een goed draaiende website en digitale administratie. We bieden hier mensen een leuke waardevolle werkplek aan, waardoor je het gevoel krijgt dat je weer meetelt”. Wicher kan dit benadrukken.”Je komt weer met een verhaal thuis.”

Drie keer in de week zwemt Wicher op therapeutische basis in het bad. In het water voel ik mij als een vis en kan ik lopen en goed bewegen. Zwemmen is de beste therapie die je maar kan krijgen is de slogan van Wicher.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen