Zuster Jannie gaat niet meer op route

ditisWesterkwartier

MARUM-Luid toeterend trok de stoet van fietsende buurtzusters vrijdag door het centrum van Marum. Gevolgd door de witte buurtzorgauto met daarin verpleegkundige Jannie Zuur (64). Het was Jannie haar laatste werkweek en dat wilden de collega’s niet stilletjes voorbij laten gaan. De vertrekkende buurtzorgzuster was totaal verrast. “Ik dacht na coronatijd een keer met zijn allen uit eten te gaan. Ik wilde nog gaan wandelen met mijn man Tiemen. Die zei dat hij daar geen zin in had, want hij wist dat ze mij zouden ophalen,” aldus een opgetogen Jannie.

Ze is de eerste die vertrekt van de vijf mensen die in 2012 de buurtzorg in Marum hebben opgericht. Ze zit al vanaf haar achttiende in het verpleegstersvak. “Ik ben begonnen bij de psychiatrische inrichting Licht en Kracht in Assen. Daarna heb ik vier jaar in Nij Smellinghe in Drachten gewerkt. Toen ik kinderen kreeg ben ik gestopt met werken. Dat was in die tijd zo”. Toen het weer kon is ze in 1985 via het Groene Kruis weer in de wijk gaan zorgen.

“Ik heb veel zien veranderen. De zorgvraag is enorm toegenomen. Bij het Groene Kruis waren er in de gemeente Marum en Leek zes verpleegkundigen voor de avond en weekend diensten. Een avond kon je makkelijk in je eentje af. Daarbij maakte je vele kilometers, van Frieschepalen tot Oostwold. Dat kon omdat vroeger burenhulp bestond. Tegenwoordig zijn er ’s avonds in hetzelfde gebied vijftien mensen op pad. Door internet en de mobiele telefoon is het wel makkelijker geworden. Je kunt veel sneller contact maken”.

Jannie benadrukt dat ze dankzij de leuke collega’s altijd met veel plezier heeft gewerkt. “Bij Buurtzorg zijn we met elkaar verantwoordelijk. We helpen elkaar, zoals bij de planning, net zo lang tot het voor elkaar is. Ook het contact met de huisartsen is heel goed. Je kan altijd bellen om advies en ze nemen de tijd.”

De stoet trok langs de huizen van cliënten die waren ingeseind en voor het raam stonden. Eentje had een plakkaat opgehangen met ‘Jannie Bedankt’. Bij haar huis stond een groot spandoek met ‘De groete, zuster Jannie gaat niet meer op route.”

Zuster Jannie voor de laatste keer ‘on tour’. Foto: Engrid Bron

Meer artikelen

1 REACTIE

  1. Een hele fijne middag gehad vol verrassingen. Lieve collega’s ik heb er van genoten. Top. Geweldig zoveel werk jullie er op gedaan hadden. Bedankt. Ik ga jullie missen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen