Zevenhuizen vertelt eerlijk verhaal over multi functionele centrum

ditisWesterkwartier

ZEVENHUIZEN-Een grote touringcar met raadsleden en bestuursleden van de Stichting MFC Zevenhuizen laveerde zaterdag, 2 februari, behendig door Zevenhuizen. Om de noodzaak van een nieuw multifunctioneel centrum aan te tonen ging de tocht langs gymzaal De Til, de verloederde Pruim locatie, het verenigingsgebouw, de voetbalkantine en de accommodatie van de korfbalvereniging. Tijdens de eindpresentatie hoorden de aanwezigen dat er 3,77 miljoen nodig is voor het MFC dat straks uitkijkt op een prachtige ijsbaan.

De verschillende voorzitters van de verenigingen legden de zere vinger op de tekortkomingen van de diverse locaties. Peter Slik van Sport voor Allen moest in de gymzaal zijn stem verheffen om boven het lawaai van de verwarmingsketel uit te komen. Raadslid Jan Willem Slotema (CDA) meldde dat de zaal zo klein is dat tijdens de volleybal wedstrijd de spelers de knokkels aan de muur open halen bij de opslag.

Anja Mellema, voorzitter van de dorpsvereniging DES, hoefde maar om zich heen te wijzen om de staat en het aanzicht van het verenigingsgebouw te laten zien. “Muziekvereniging Concordia, toneelclub Heidebloem en de jeu des boulesclub maken er dankbaar gebruik van. Dat kan nog voor drie jaar, want dan wil de kerk het gebouw afstoten.”

Ilonka Hut van de voetbalvereniging zei dat de accommodatie tekort schiet in kleedruimte. “De jeugd speelt met gemengde jongens en meisjes teams. En het damesvoetbal trekt ook aan.  Die kunnen we niet allemaal meer in de kleedkamers kwijt. We hebben ook twee zaalvoetbalteams. Die spelen noodgedwongen in Leek.” Ze wees er verder op dat de vereniging 345 leden telt en dat groei naar 400 leden er wel in zit. De leden waren toevallig vandaag op pad met strooizout en vogelvoer. De touringcar kon zelfs op een gegeven moment niet meer verder, vanwege het uitladen van deze handel.

Bob van der Velde van kv Sparta wil zo snel mogelijk een oplossing voor het verouderde kunstgrasveld. En zou heel blij zijn met een inbraakbestendige accommodatie. “Er is hier net ingebroken waarbij zeven kratten bier en twee kratten cola zijn verdwenen.”

Zoals gemeld kost het MFC 3,77 miljoen euro. De gemeente wordt gevraagd 2,5 miljoen euro bij te dragen. Zelf wil het dorp met subsidies, acties en zelfwerkzaamheid 1,1 miljoen euro bijdragen. Als het gebouw er eenmaal staat moet de horeca voor 62% aan de exploitatie bijdragen, de overheid 14% en de huur 12%.

Dat brengt dit verhaal op drankgebruik. Op gymzaal De Til na, bleek in alle locaties het verkrijgen van drank geen probleem. In het verenigingsgebouw kwam de bierlucht je tegemoet van het feestje van de avond daarvoor, in de voetbalkantine hangt een bord met reclame voor ‘ons bier’ en de hoeveelheid gestolen kratten bij de korfbalvereniging zegt ook genoeg. Het is toch niet zo dat het MFC noodgedwongen een veredeld dranklokaal wordt?

Bestuurslid Harmannus Harkema van de stichting MFC  legde tijdens zijn presentatie uit dat ze de lening die de stichting  aangaat zo laag mogelijk willen houden. Dit om de jeugd voor de toekomst niet te veel te belasten. Maar als de exploitatie voor 62 procent uit de horeca moet komen, wordt daarmee geen ‘gezondheidshypotheek’ op de jeugd gelegd? De raadsleden zouden in dit verband  in het kader van ‘volksgezondheid’ kunnen nadenken over een hogere bijdrage in de exploitatielasten.

Richard Kobes wijst de plek van het MFC aan de raadsleden aan.

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen