‘We hopen dat ruiters verliefd worden op het Westerkwartier’

ditisWesterkwartier

OPENDE-Aan het woord is de 72-jarige voorzitter Sietse van Dellen van de stichting Westerkwartier Paardenkwartier. Twaalf jaar geleden is de stichting opgericht om naar Limburgs voorbeeld de paardensport in het Westerkwartier economisch profijtelijk te maken. Zeven paarden is één arbeidsplaats. “In Limburg gaat er jaarlijks 70 miljoen euro om in de paardensport, dat groeit jaarlijks 30 %! Nu de melkveehouderij onder druk staat biedt de paardenhouderij kansen”.

Met Limburg als grote concurrent?

“Welnee, ze helpen ons juist. We hebben daar heel goede contacten. Ze hebben daar het wiel uitgevonden en behoeden het Westerkwartier voor valkuilen. Wij waren hier altijd het dichtst ‘bepaarde’ gebied van Nederland, maar dat is al jaren niet meer zo. De kansen liggen hier wel. Heel belangrijk is dat je samen met de overheid die kansen gaat benutten. Je moet gezamenlijk optrekken hebben we al geleerd.”

De regio Groningen-Assen heeft 112.700 euro subsidie verleend. Een druppel op de gloeiende plaat?

“We hebben een brochure uitgegeven over het hippische klimaat in het Westerkwartier, dat overigens 37.000 hectare groot is. Met de subsidie starten we vier projecten, onder andere om de opleiding en het onderwijs te stimuleren. Wat bijvoorbeeld van belang is dat je hoog kunt springen met een paard. Hier wordt minder hoog gesprongen dan in bijvoorbeeld Limburg. Van 1,40 meter naar 1,50 is een enorme sprong. De hogere dressuur willen we hier ook een podium geven”.

Sietste kijkt uit op de nieuwe hal in Tolbert, waar springwedstrijden plaatsvinden.

“Deze nieuwe grote hal brengt veel kansen om de sport een nieuw podium te geven. Daarmee trek je ruiters aan die zich in het gebied gaan vestigen. Ruiters hebben meer ruimte om te springen door de ruimere opstelling van de hindernissen. Dat werkt in het voordeel van het paard dat zich na een sprong net even meer kan herstellen. Van Louwe Mulder hoorde ik dat een ruiter net een huis heeft gekocht in Tolbert. Je voelt gewoon dat het de goede kant uit rolt.”

Wat levert het uiteindelijk op?

“Paarden hebben voer nodig, zadels en tuigen en allerhande benodigdheden. Als je met regelmaat evenementen organiseert profiteert de middenstand daarvan. Het hippisch evenement De Wolden bij Zuidwolde heeft een spin-off van 2,5 miljoen euro. Dan praat je over overnachtingen en in de supermarkt sta je twee dagen lang in de rij.”

Hoe zit het met de evenementen in ‘onze’ toplocatie in Tolbert?

“Lineke Meursing heeft een eigen organisatiebureau voor dressuurwedstrijden en heeft hier drie wedstrijden voor de subtop op het programma staan. Hans Peter en Edward Gall zijn grote namen die naar Tolbert komen. En als ze zien hoe goed we het hier voor elkaar hebben en met welke bereidwilligheid we hen ten dienste willen staan hopen we dat ze zich hier thuis voelen en verliefd worden op het Westerkwartier.”

Zelf bent u een voorbeeld van iemand die de koeien de deur uit heeft gedaan voor de paarden. Wat vonden uw ouders daarvan?

“Die zouden verbaasd zijn geweest. Sinds mensenheugenis had onze familie een melkveebedrijf in Opende. Ik ben er geboren en toevalligerwijs ben ik net verhuisd naar een huis ernaast. In 2003 stonden we voor de keuze beroepsmatig verder te gaan met het paardenbedrijf of de melkveehouderij te intensiveren. Onder de naam Elomahoeve zijn we een hengstenhouderij begonnen. Ik zeg ‘we’ want het hele gezin werkte mee (3 zonen, red.). Naast opfok leiden we onze paarden op en brengen we ze uit op wedstrijden”.

U bent zeer verdienstelijk in de fokkerij en hebt landelijk in diverse besturen van fokkerijorganisaties gezeten. Wat is het geheim?

“Uiteindelijk is het een gevoel welke hengst je gebruikt. Voor jezelf moet je een keuze maken wat je wilt fokken: ga je voor de topsport of de recreatiesport. Ik heb altijd gekozen voor de topsport. De minder getalenteerde paarden krijg je vanzelf. Je probeert je kennis over te dragen over het fokken van paarden en waar je op moet letten. Ik kreeg net een app van mijn schoondochter. Een van onze paarden staat in Spanje bovenaan bij een springwedstrijd. In Canada bijvoorbeeld loopt een toppaard van ons, Erikson, opgeleid door Chantal Rechter. Christian Ahlman springt 1.60 meter met Dolocia.”

De hengstenhouderij is inmiddels beëindigd. Hoe nu verder?

“De nieuwe generatie gaat verder met de opfok, fokkerij en sport. Zij gaan zich richten op het opleiden en fokken van paarden. Daar heb ik alle vertrouwen in. En ik kan vanaf mijn locatie nog een oogje in het zeil houden.”

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen