Aardbeving Opende: Niemand heeft het gevoeld, maar bestuurders zijn alert

ditisWesterkwartier

MARUM/OPENDE-Niemand ten noorden van de A7 heeft iets gevoeld van de aardbeving in het Marumerveld die zaterdag 22 februari plaatsvond. Maar wethouder Hielke Westra is alert en heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij om nadere informatie gevraagd. “Het betreft het aardgasveld Marum, vlak boven de A7. Dat veld is voor twee derde leeggehaald en nog steeds in productie. Mensen die schade denken te hebben kunnen dat melden bij de NAM.

Tot nu toe zijn er bij de gemeente Westerkwartier geen schadegevallen bekend als gevolg van de aardbeving van 1,4 op de schaal van Richter. Westra: “Bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) is geen schade gemeld. Ook houden we de social media in de gaten en daar is ook niets vermeld. De NAM zelf hoeft pas in actie te komen bij aardbevingen vanaf 1,5 op de schaal van Richter”.

De wethouder is wel in actie gekomen. “Ik wil van de NAM weten waardoor deze beving is ontstaan. De beving vond plaats op drie kilometer diepte, de diepte waar aardgas gewonnen wordt. Het lijkt aannemelijk dat de beving te maken heeft met gaswinning uit het onderliggende gasveld.” De gemeente Westerkwartier staat ook in contact met de Friese buurgemeenten.

Onbekendheid

Er is bij de inwoners veel onbekendheid omtrent schades en de afhandeling daarvan. Bij schade als gevolg van de gaswinning, zoals scheuren in muren, kan deze worden gemeld bij de TCMG. Eind januari vond in Zevenhuizen een voorlichtingsavond van de plaatselijk belang DES plaats, waar Westra ook aanwezig was. Rond Zevenhuizen zijn ongeveer negentig schadegevallen gemeld, voornamelijk als gevolg van de bodemdaling. In totaal hebben 1400 inwoners van de gemeente Westerkwartier aangegeven dat ze schade hebben. Westra meldt dat in de toekomst de meldingen bij het op te richten Instituut Mijnbouwschade kunnen worden ingediend. Ook die als gevolg van de winning van kleine aardgasvelden zoals het Marumerveld. Als u op de volgende link klikt en inzoomt op Marum dan is te zien dat het epicentrum van de beving bij de afslag Frieschepalen ligt: http://opengis.eu/gasbevingen/

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen