VZ Westerkwartier de grootste en meteen ‘salonfähig’

ditisWesterkwartier

TOLBERT-VZ Westerkwartier is de grootste partij geworden in de gemeente Westerkwartier. Wat ooit als protestpartij begon in Grootegast tegen het asielzoekerscentrum is uitgegroeid tot een serieuze partij die klaar staat om lokaal te regeren. Onder leiding van Ytsen van der Velde uit Opende heeft de partij zes zetels veroverd, net zoveel als de ChristenUnie van Peter Holsappel uit Niebert. Groen Links haalde net als het CDA vijf zetels.

Grote verliezer is de VVD die met Tanja Haseloop als lijsttrekker maar drie zetels haalde. Tot tevredenheid van lijsttrekker Rianne Vos tikt de PvdA vier zetels af. “Vijf was mooi geweest, maar we zijn hier absoluut tevreden mee”, aldus Rianne uit Leek. De voormalige fractievoorzitter Harry Stomphorst van de VVD haalde met zijn nieuwe partij Sterk Westerkwartier twee zetels. Hij had er meer van verwacht, maar het is wel een prestatie voor een partij waar niemand twee maanden geleden nog van had gehoord. D66 voorman Rogier van ‘t Land met één zetel mag hopen dat het tij over drie jaar weer mee zit. Chris Vreeze van 50plus vreesde voor het lot niet gekozen te worden maar haalde met het minste aantal stemmen van 821 stuks toch nog een zetel.

Het is een bont gezelschap dat de komende drie jaar het nieuwe Westerkwartier gaat besturen. Holsappel durft het wel aan met VZ Westerkwartier die volgens hem ‘salonfähig’ is geworden. Dat betekent dat ze respectabel genoeg zijn om mee samen te werken.

Ytsen van der Velde heeft het spel slim gespeeld. Hij was eerst tegen herindeling, maar kan nu als grootste partij de toon in het Westerkwartier zetten. Op plek twee van de VZ lijst staat de beoogde wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi. Dat

De VVD is met drie van de 33 zetels verliezer. Tanja Haseloop wordt hier gevraagd naar commentaar. Naast haar Harry Stomphorst die de VVD verliet.

wethouderschap zal haar zijn beloofd toen ze een oriënterend kopje koffie met Ytsen heeft gedronken over haar overstap vanuit de VVD. Vanuit Zuidhorn heeft ze de nodige VVD stemmers meegenomen. Vervolgens was Ytsen zo doordacht om de mensen van Gemeente Belangen Marum voor VZ Westerkwartier te laten kiezen. Met raadslid Cynthia van Putten uit Lucaswolde op de derde verkiesbare plaats.

Met 33 zetels volstaat een meerderheid van 17 zetels. VZ Westerkwartier en ChristenUnie hebben er samen twaalf. Vijf van het CDA of Groen Links erbij en je zit op dat aantal. Maar CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie hebben er samen achttien. Het kan nog alle kanten op met de coalitievorming. Van der Velde neemt het voortouw en stelt eerst een informateur aan die verkennende gesprekken gaat voeren.

Over het tekort van vier miljoen euro waar de nieuwe gemeente mee start gaf hij alvast een voorschot. “De kosten van de jeugdzorg zijn een zwart gat. Hier moeten we de bureaucratie terugdringen en gezinscoaches aanstellen die moeten voorkomen dat mensen van de ene naar de andere instantie worden gesleept. En waar geldt ‘uurtje, factuurtje’.”

 

Twee keer was het muisstil in De Postwagen te Tolbert: vlak voor de eerste en laatste verkiezingsuitslag.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen