Politieke dans Westerkwartier is begonnen

ditisWesterkwartier

LEEK-Daar zaten de fractieleiders vrijdagmiddag in de raadszaal van Leek op een rij, negen stuks. Ze mochten onder leiding van burgemeester Berend Hoekstra om beurten zeggen hoe het bestuur er de komende drie jaar uit moet komen te zien. De twee grootste partijen zaten het verst uit elkaar; Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier voor de toeschouwers helemaal rechts en Peter Holsappel van de ChristenUnie helemaal links. Om klokslag vier uur kon de dans beginnen.

Van der Velde voerde als eerste lang het woord. Over de geringe opkomst van 50% bij het stemmen. Hij wil het vertrouwen in de politiek vergroten en de volgende keer 70% opkomst. De financiële situatie is volgens hem niet gezond. “We kunnen niet veel leuke dingen doen.” Hij wil samen met een fractiegenoot langs de andere partijen om te praten en vervolgens een informateur benoemen. Dat wordt de burgemeester van Tynaarlo, Marcel Thijsen. Het lijkt wel of het Westerkwartier zendingsgebied van Tynaarlo is: in Marum zijn een wethouder en burgemeester uit Tynaarlo actief en de beoogd griffier (raadsondersteuner) Jan de Jong komt ook uit Tynaarlo.

Holsappel hielp meteen een misverstand uit de wereld: Hij heeft van de 24-uurs economie of de zondagsrust nooit een item gemaakt. Dat gebeurde door anderen tijdens de vele debatten die plaats hebben gevonden. “We hebben er wel helderheid over gegeven. Wat ons betreft is zes dagen in de week genoeg om over dorpen- en armoede beleid te praten.” Net als Van der Velde wil hij een zo breed mogelijke coalitie met vier partijen.

Hijlke Westra van het CDA sloot zich hier bij aan. Hij wil burgers de mogelijkheid geven thema’s aan te dragen die door de coalitie opgepakt kunnen worden; een motiemarkt. Klaas Wybo van der Hoek van Groen Links vond dat bij een coalitie van vier partijen de vierde partij niet het vijfde wiel aan de wagen mag zijn. Daarnaast wees hij op het belang van maatregelen tegen klimaatverandering en voor duurzaamheid. Heel wezenlijk vond hij dat de onderliggende wereld- en mensbeelden tussen de coalitiegenoten overeenkomen. “Hier komt het op aan bij bezuinigingen en conflicten.”

Ondeugende actie

Rianne Vos van de PvdA wil wel deel uitmaken van een coalitie, mits er ruimte is voor het sociale geluid van de partij. Tanja Haseloop van de VVD had er graag een zeteltje bij willen hebben. Zelfs met drie zetels wil ze wel deel uitmaken van de coalitie. Naarmate de partijen kleiner zijn worden de verhandelingen steeds korter. Stomphorst  van Sterk Westerkwartier wil ook een breed college. Hij wees terloops nog even op de ondeugende actie van PvdA raadslid Hans Koenders uit Marum. Die had een bord van Rianne Vos pal voor het huis van Holsappel gezet. Holsappel: “Elke ochtend zag ik dat bord als eerste en dan wist ik: ik moet scherp blijven.”

Van ’t Land van D66 wil graag dat het nieuwe college het opzoeken van de dorpen waarmaakt. Chris Veeze is het enige raadslid van 50plus dat in het land bij de tussentijdse verkiezingen is gekozen. “Hoe we het hebben gehaald vragen we ons ook af.”

Er werd na afloop gezellig met elkaar wat gegeten en gedronken. Holsappel en Van der Hoek leken het goed met elkaar te kunnen vinden.

Het publiek bij de politieke dans

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen