VVD zet Stomphorst en Van Werven uit fractie

ditisWesterkwartier

WESTERKWARTIER-Het Bestuur van de VVD Westerkwartier en de fracties van VVD Marum en VVD Grootegast hebben gezamenlijk besloten om Harry Stomphorst en Gert van Werven uit hun fractie te zetten. Volgens de VVD zijn hun pogingen om een nieuwe partij te starten onverenigbaar met het lidmaatschap van de VVD-fractie. Beiden is al eerder gevraagd hun plek ter beschikking te stellen. Daar waren zij niet toe bereid

Mattheus Gorter, raadslid in Grootegast: “Je kunt niet twee heren dienen. Je kunt niet in de Raad de VVD vertegenwoordigen en tegelijk oprichter van een andere partij zijn. Dan moet je consequent zijn en wegwezen. Ik snap niet dat beide heren dat niet snappen.” Daar vult Ina van Deventer, raadslid in Marum, op aan: “De kiezer heeft recht op duidelijkheid. Die duidelijkheid hebben we ze nu gegeven.”

Onverkiesbaar

Beide fractievoorzitters besloten politiek voor zichzelf te beginnen nadat zij op een onverkiesbare plek op de concept-kieslijst waren beland. VVD-voorzitter Kuneke Schraagen: “We snappen dat een lage plek op de kieslijst hard aankomt. Als dat gebeurt moet je je achter de oren krabben, niet weglopen. Er is genoeg te doen binnen de VVD. Je kunt niet eeuwig aan het pluche blijven plakken.”

Verjonging

Overigens is de VVD bepaald niet blind voor de jarenlange inzet van Stomphorst en van Werven. Kuneke: “We zijn beiden ook zeer dankbaar. Maar de leden hebben gekozen voor verjonging en verandering. En bij ons hebben de leden het nog steeds voor het zeggen.” Kuneke bestrijdt daarmee ook het beeld, als zou de VVD in opperste verwarring zijn: “Integendeel. De nieuwgevormde VVD Westerkwartier doet het heel goed. We hebben ijzersterke kandidaten en een groeiend aantal VVD-stemmers.”

Stomphorst wil graag doorgaan met zijn raadswerk in de nieuwe raad van de gemeente Westerkwartier die in november wordt gekozen. ’s Weekends was hij al op pad om kiezers te overtuigen op de VVD te stemmen. Het is bij de VVD de gewoonte om na 12 jaar raadslidmaatschap niet voor een nieuwe termijn te gaan. Om kans te maken gekozen te worden heeft hij een nieuwe partij opgericht. Het is de vraag of hij wordt gekozen en hoe sterk hij in de nieuwe raad staat.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen