Voor nieuwe burgemeester is Westerkwartier de hoofdprijs

ditisWesterkwartier

WESTERKWARTIER-Als er iemand blij is met de burgemeestersbenoeming van het Westerkwartier dan is het Ard van der Tuuk zelf wel. De afspraak was dat de burgemeesters van de oude westerkwartiergemeenten niet zouden solliciteren op de baan. “Ik zat thuis en zag het profiel voorbijkomen. Uit een inwonersenquête kwam heel duidelijk mijn naam naar voren. Heb ik toch maar een brief geschreven. Dat ik ben verkozen is voor mij de hoofdprijs. Sinds de ruim twee jaar dat ik waarnemend burgemeester van Grootegast was, ben ik helemaal weg van dit gebied en de vriendelijke en nuchtere instelling van de mensen.

Het was niet de afspraak.

“Dat klopt Dat heb ik met de vertrouwenscommissie van de raad besproken. Er is nu sprake van een nieuwe gemeente en een nieuw verkozen raad. Nogmaals, ik ben heel blij met de uitkomst.”

Waar komen de Van der Tuuk’s eigenlijk vandaan?

“De Van der Tuuks wonen voor zover ik kan nagaan al 300 jaar in en om de Pekela’s. Ze groeven in het veen en als schipper vervoerden ze de turf. Mijn vader werkte in de Stoomketelfabriek te Veendam. Toen ik twee was zijn we ook naar deze plaats verhuisd. Ik ben getrouwd met een Friezin”.

Zat het besturen er al vroeg in?

“Thuis ben ik opgegroeid met de politiek en las ik veel de krant. Als ik lid werd van een vereniging zat ik altijd binnen de kortste keren in het bestuur. Voor het waterschap Noorderzijlvest ben ik op persoonlijke titel in het algemeen bestuur gekozen met de slogan ‘Ard duikt er voor u in’ . Ik heb ook in de staten van de provincie Drenthe gezeten en ben uiteindelijk gedeputeerde geworden.

Uiteindelijk gedupeerde, want de provinciale politiek in Drenthe hebt u voortijdig verlaten. U werd al snel waarnemend burgemeester van Grootegast. Hoe kijkt u tegen de verhouding van de tweede grootste gemeente van Groningen ten opzichte van de provincie aan?

“Daar kan ik mijn ervaringen in het provinciebestuur goed gebruiken. De gemeente is dusdanig groot dat het zelf kan gaan nadenken over de invulling van ‘buitendiensttaken.’ In hoeverre maak je bijvoorbeeld gebruik van de omgevingsdienst voor milieuvergunningen of regel je dat zelf. Datzelfde geldt voor de Veiligheidsregio, zeg maar de brandweer”.

De gemeente loopt van Garnwerd tot De Wilp. Hoe krijgen de inwoners van deze dorpen een gevoel van verbondenheid met elkaar?

“De verbondenheid is er door natuurlijke samenhang al vanaf 1640 toen er sprake was van een kerspel (kerkgemeente, red.). We gaan nu terug naar een eenheid die er 300 jaar geleden al was. Toch hou je altijd gevoel bij je eigen wijk of dorp. Met het maken van plannen voor het hele gebied hou je als bestuur rekening met de ‘couleur locale’. Die ruimte moet je geven. Ik neem alle 41 kernen serieus, daarvan ben ik burgemeester.”

Als burgemeester wil ik overal veel aanwezig zijn. Dat is voor mij geen verplichting, daar geniet ik oprecht van

U was toch ook van plan om in meerdere kernen te gaan wonen?

“Dat idee kreeg ik naar aanleiding van de burgemeester van Arnhem die op verschillende plaatsen ging wonen om contact met de inwoners te krijgen. Praktisch is het niet uitvoerbaar om telkens een nieuw huis te kopen. Iemand heeft spontaan een camper aangeboden om in het gebied rond te kijken. Ik denk er serieus aan om hier gebruik van te maken. Als burgemeester wil ik overal veel aanwezig zijn. Dat is voor mij geen verplichting, daar geniet ik oprecht van”.

Als burgemeester van Grootegast weet u als geen ander wat bouwen in het centrum voor de leegstand betekent. Shopt u op internet?

“Nee dat doe ik in principe niet hoewel ik wel eens een bestelling plaats. Ik koop zoveel mogelijk bij de plaatselijke middenstand. Leegstand zie je in heel Nederland. Daar moeten we zeker hard over nadenken. Als we allemaal online kopen is het straks te laat en sluit de laatste winkel of zelfs de supermarkt de deuren. Ik heb begrepen dat er met de ondernemers een detailhandelsvisie komt voor de gemeente Westerkwartier. Wat ik er nog over wil zeggen is dat ondernemers hier zelf ook een verantwoordelijkheid in hebben. Kijk eens naar Cool-blue, snel en op en top vriendelijk, de klant centraal en als je in de winkel komt word je met je naam welkom geheten We hebben prachtig mooie winkelcentra, nu de mensen nog verleiden om er heen te gaan.”

Waar moet het gemeentehuis komen te staan?

“De situatie zoals die nu is met vier gemeentehuizen werkt tot nu toe goed. De overgang naar de nieuwe gemeente wordt mede daardoor als soepel ervaren. Eén gemeentehuis is niet de eerste prioriteit.”

Leek is samen met Tolbert en Marum in haar kielzog qua inwonertal de meest aangewezen plaats. Past ook in het historisch beeld van Leek van waaruit het gebied door de heren van Nienoord werd bestierd.

“Oh, ja?!”

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen