Vertrekkende tandarts Terpstra ziet dat Marumers veel beter poetsen

ditisWesterkwartier

MARUM-Oh wee als je te laat kwam. Daar had tandarts Terpstra een bloedhekel aan. Vele duizenden patiënten uit Marum en omgeving heeft Albert Terpstra in zijn stoel gehad. Eerst op een slaapkamer aan de Kastanjelaan en vanaf 1988 in de praktijk aan de Renkemaheerd. Al die jaren is hij bijgestaan door zijn vrouw Tanja die notoire te laat komers een kwartier eerder liet komen. De praktijk is deze maand gestopt. Haydar Gülbitti zet de praktijk voort in Vita Marum, maar zoekt nog naar een nieuwe locatie.

Drie plekken in de provincie had het ziekenfonds in 1983 beschikbaar. “Toen ik afstudeerde was er een tandartsoverschot. Collega’s gingen naar het buitenland, maar wij wilden graag in een dorp aan de slag. Dat werd Marum. Ik was hier niet onbekend, want mijn vader kwam uit Siegerswoude. Er is nu een tekort aan tandartsen en we zijn blij dat Haydar de praktijk heeft overgenomen.”

Tandarts Terpstra was van de oude stempel. Bij hem geen antwoordapparaat na vijf uur ‘ s middags. Je kon hem gewoon bellen op zijn privénummer. Spoeddiensten draaide hij met collega’s uit de buurt. Om in het weekend toch even weg te kunnen gaan, rouleerde een oude Nokia. “Geen mobieltje, maar een telefoon in een houten bak waar je dan op werd gebeld.”

Dat de praktijk niet aan de Renkemaheerd wordt voorgezet heeft mede te maken met de veranderende voorschriften. Zo mag bijvoorbeeld de balie niet meer in de behandelruimte staan. “De voorschriften zijn in de loop der tijd wel veranderd. Vroeger droeg je gewoon je kleren, tegenwoordig ben je verplicht om lichte kleding te dragen. Dan zie je meteen elk spatje bloed en kun je je verkleden. Handschoenen en een mondkapje had ik ook niet in het begin.”

Gaatjes voorkomen

Er lopen nog patiënten rond met een vulling die Terpstra veertig jaar geleden heeft gemaakt. Dat betreft amalgaam vullingen. Tegenwoordig wordt alleen witte composiet gebruikt, dat steeds sterker wordt. Maar voor alles benadrukt de tandarts is het belangrijk gaatjes te voorkomen. “Vooral de jeugd die in de puberteit zit ziet niet de noodzaak van goed poetsen. Gaatjes ontstaan door bacteriën en daar kun je zelf veel aan doen. Toen ik in Marum kwam heb ik twintigers, ja zelfs een 16-jarige, een volledig kunstgebit moeten geven. Je kunt zoveel ellende en kosten voorkomen als je goed poetst. Met de borstel ben je maar voor de helft klaar, daarnaast moet je stokeren en flossen! Met röntgenfoto’s liet ik regelmatig zien waar de gaatjes ontstaan. Vergeleken met 40 jaar geleden wordt er gelukkig veel beter gepoetst.”

Angst voor de tandarts zit in het hoofd aldus Terpstra. “Het doet natuurlijk wel eens pijn. Trauma’s hebben vooral oudere patiënten door de schooltandarts. Ik nam de tijd voor mensen met angst en om kinderen gerust te stellen. Ik heb altijd een goed contact met de patiënten nagestreefd. We kregen vele kaarten, bloemen en cadeautjes nadat we iedereen op de hoogte hadden gesteld dat de praktijk stopte”.

Trivia

Kinderen mochten na de behandeling bij Tanja kiezen uit ringetjes, stickers en stuiterballen. “We vonden laatst nog stuiterballen in de tuin bij het verwijderen van een aantal boompjes”, vertelt Tanja. De plaat van Jan van Haasteren boven de tandartsstoel zal voor velen een welkome afleiding zijn geweest tijdens het boren.

De tekening boven de tandartsstoel.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen