Verbod vislood is een kwestie van lange adem

ditisWesterkwartier

LEEK-De raadsleden maakten vorige maand tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar er geen woord aan vuil. Bij de ingekomen stukken zat een brief van de Stichting Gezond Water. De Stichting maakt zich zorgen over het gebruik en verlies van lood door sportvissers. En wil dat de gemeente gaat handhaven op het achterlaten van lood en gebruik van lood bij sportviswedstrijden. Rudolf Kuperus van de gelijknamige hengelsportzaak in Leek wijst erop dat er al steeds meer alternatieven voor lood worden gebruikt.

“Het is heel moeilijk om goed onderzoek te doen naar de effecten van loodgebruik en verlies in de visserij. Er is ook geen antwoord op de vraag in hoeverre het schadelijk is. Er zitten wel toxische stoffen in, maar er is tegenwoordig ook non-toxisch lood verkrijgbaar. En ook steeds meer alternatief materiaal, zoals tungsten, glas en bijvoorbeeld pilkers van ijzer,” vertelt Rudolf. Tungsten is zwaarder dan lood en bijvoorbeeld ‘bullets’ zijn een keer zo klein.

Sportvisserij Nederland staat ook op het standpunt om lood uit te bannen. Volgens de organisatie is het het meest effectief om lood vanaf 2024 in de ban te doen. Een Europees verbod laat te lang op zich wachten volgens Sportvisserij Nederland. Het is dan aan de gemeente om te handhaven. Maar dat gaat in het Westerkwartier nog niet gebeuren. Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat lood schade toebrengt aan slakjes: Onderzoek Wageningen University & Research.

Iedereen is het er wel over eens dat lood beter niet in het milieu terecht kan komen. Maar als niet bekend is in hoeverre het schadelijk is, worden de knijploodjes in de koffer nog gewoon gebruikt.

Zie hier het verschil: zonder en met lood

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen