Jan Boerema (105) uit Marum oudste inwoner van het Westerkwartier

ditisWesterkwartier

Boerema wordt nog steeds aangesproken als wethouder. Van 1970 tot 1986 was hij wethouder in de gemeente Marum, daarvoor raadslid. Hij was boer en zijn geboortewieg stond in Nuis. Met een ‘monsterstok’ in de hand zie je zijn betrokkenheid bij het boerenvak. “Deze koperen stok werd in een zak kunstmest van de Landbouwvereniging gestoken en de korrels werden dan naar een laboratorium in Maastricht gestuurd. Hier bepaalden ze onder meer het fosforgehalte. Altijd meer dan voldoende en dan wist je als boer dat je bij de Landbouwvereniging goed zat.” De koperen stok wil hij nog niet in het Rieuw hangen, bang dat hij gestolen wordt.

Jan Boerema met de ‘monsterstok’ van koper.

Er worden nog kleine stukjes met de auto gereden. Drie jaar geleden moest Jan een rijtest afleggen. Het formulier had hij niet helemaal goed ingevuld, zodat hij voor onderzoek naar het ziekenhuis moest. Zijn ogen zouden niet goed zijn, maar ze vroegen zich af wat hij in het ziekenhuis deed. De rijproef moest in Groningen worden afgelegd. Zijn dochter vertelt dat haar vader heel schappelijk in Hoogkerk een rit mocht maken. “Dat is wat rustiger dan in de stad”. Op de snelweg komt Jan ook niet meer. Hij moet over twee jaar weer een test doen, maar dan is het waarschijnlijk wel afgelopen laat Boerema weten.

Wethouder Harry Stomphorst bood de jarige namens de gemeente een bos bloemen aan. Boerema is de oudste inwoner van de gemeente Westerkwartier. Harry heeft onder meer de infrastructuur van de gemeente onder zijn beheer. Hij is bezig met het opknappen van het fietspad Leidijk. Boerema heeft gezorgd dat het fietspad er kwam en dat vindt hij nog steeds een van mooiste zaken die hij voor elkaar heeft gekregen. Vergelijk hier de foto van vijf jaar geleden, toen hij 100 werd.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen