‘Stewardess’ schenkt boerderij in Niebert aan Stichting Het Groninger Landschap

ditisWesterkwartier

NIEBERT-Gusta van de Leuv heeft haar boerderij met een ruime hectare grond aan Stichting Het Groninger Landschap geschonken. Het legaat moet wel in haar geest worden beheerd. Dat houdt onder meer in dat de hele oude Lindeboom die naast de boerderij staat, niet verwijderd mag worden. En dat de inrichting van het terrein met respect voor natuur en landschap dient te geschieden. ‘Een oase in het landbouwgebied,” noemde Hugo Dokter van de Stichting het perceel toen hij in het schemerdonker kwam kijken en er een haas door het weiland rende.

Gusta was een kleurrijk figuur die in de omgeving bekend stond als de ‘stewardess’. Ze heeft haar hele leven bij de KLM gewerkt, waarvan een paar jaar inderdaad als stewardess, van 1954 tot 1959. Intercontinentale vluchten duurden in die tijd een paar dagen. De ‘crew’, bestaande uit piloten en de stewardessen, moest vaak overnachten. Ze hadden dan veel lol met elkaar, vertelde Gusta. Maar de eerste keer dat ze meeging, werd ze als ‘vuurdoop’ in een sloot gegooid. Ze liet zich niet kennen, zwom naar de overkant en ging naar het hotel om zich te verkleden. Met felrode lippenstift kwam ze terug en heeft het overhemd van de man die haar dit had aangedaan ‘ondergekust’. ‘Zo, die had thuis een verhaal te vertellen,’ vertelde ze.

Tijdens haar opleiding bij de KLM werd ze uit de klas gehaald en benoemd tot bloemenkoningin. Om Den Haag te promoten organiseerde een stichting in de jaren vijftig ‘Den Haag Bloemen-zee’ . Een week lang waren er allerlei evenementen, waarbij de koningin een centrale rol speelde. Vergezeld door hofdames trok ze door de stad, opende ze tentoonstellingen, reikte prijzen uit en bezocht wijken. ‘Ik moest soms spontaan een speech houden’ vertelde ze. Dat was haar op het lijf geschreven.

Intocht Gusta als bloemenkoningin in Den Haag in augustus 1954. Foto uit eigen collectie. (Anefo Haags Archief.)

Special Services

Bij de KLM zagen ze ook haar speciale kwaliteiten. Vanaf de jaren zestig tot haar pensioen in 1992 werkte ze bij de afdeling Special Services. Deze dienst begeleidt onder meer VIP’s om het in-, uit- en overstappen op Schiphol zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. In die hoedanigheid kwam ze in gesprek met veel beroemde en bekende persoonlijkheden. Het geanimeerde gesprek met een prins van het Koninklijk Huis heeft ze nooit vergeten. Op weg naar het vliegtuig waren ze druk met elkaar aan het praten. Ze waren iets te laat bij het vliegtuig, maar daar werd door de bemanning vaak wel gewacht op belangrijke gasten. Dit keer niet. De deur ging precies op tijd dicht en de prins was niet zo geamuseerd meer.

Voor haar werk beschikte Gusta over een appartement in Amstelveen met uitzicht op de verkeerstoren van Schiphol. Maar het liefst verbleef ze in de boerderij te Niebert, te midden van de reeën, hazen en haar vogels. Naast de natuur was Gusta liefhebber van kunst en klassieke muziek. Ze miste geen enkel concert op Radio 4 op de zondagmiddag. Haar appartement in Amstelveen en vermogen heeft ze nagelaten aan de Rudi Martinus van Dijk Foundation. Deze stichting steunt onder andere musici die uit conflictgebieden komen. Van Dijk was een Nederlands componist en de man van een goede vriendin van haar. Gusta is op 3 november op 90-jarige leeftijd in het Hospice te Leek aan de gevolgen van kanker overleden.

Gusta van de Leuv

Haar laatste gedicht:

Het sterven nadert voor dit wijf

Zij heeft pijn midden in het lijf

Nu ‘ t hoekje om en dan gaan kijken

Wat zie je daar, alleen maar…

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen