Eindelijk herinnering aan neergestorte vliegtuigen WO II

ditisWesterkwartier

TOLBERT-In februari 1944 stortte een Engelse bommenwerper neer aan de Noorderweg. Idse van der Donk houdt de herinnering levend aan de piloten die hun leven waagden voor de vrijheid. Hij probeert al jaren een herinneringsbord aan de Noorderweg te realiseren bij de plek waar het vliegtuig neerstortte. Dat is gelukt, want vorige week is het bord geplaatst. Ook eentje aan de Beldam. Dankzij een bijdrage van de gemeente Westerkwartier en inspanningen van het 4 mei comité. Door het scannen van een QR code kunnen passanten meer te weten komen over het vliegtuig.

Zijn vader Andries van der Donk, die aan de Noorderweg woonde, maakte het van dichtbij mee. Na de klap van het ontplofte vliegtuig keek hij uit het raam en zag vuur. “Hij dacht eerst dat de boerderij in brand stond,” vertelt Idse aan de keukentafel. “Twee omgekomen bemanningsleden werden naast de boerderij neergelegd. Dat blijft je je hele leven bij”. Vlak achter het bord lag de romp van het vliegtuig in het weiland. Als je omkeert zie je dat op nog geen 50 meter het huis ligt, waar Idse ook geboren is. (Het verhaal over het neergestorte vliegtuig een de Noorderweg lees je hier )

Fietstochten

De 4 mei comités uit de gemeente Westerkwartier hebben als alternatief voor de herdenkingsbijeenkomsten zes fietsroutes gemaakt ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Inwoners en andere belangstellenden van alle leeftijden kunnen dan op eigen initiatief deze route fietsen om op deze manier toch stil te staan bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De fietstocht gaat langs monumenten en bordjes met QR-plaquettes. De QR-plaquettes leiden naar de website www.WKregister.nl. Daar kunnen belangstellenden de namen en informatie vinden van verzetsstrijders, militairen, joden en burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in en rondom het Westerkwartier.

De fietsroutes zijn uitgezet in Aduard, Grijpskerk, Marum-Trimunt, Marum-Noordwijk, Grootegast-Oldekerk en Zevenhuizen-Leek-Tolbert. Het boekje met de fietsroutes is verkrijgbaar in de gemeentehuizen en meerdere supermarkten in het Westerkwartier

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen