IKC avond in teken van verkeer en parkeren

ditisWesterkwartier

MARUM-Als een schoolmeester stond ex-wethouder Hans de Graaf voor zijn ‘klas’ van belangstellenden voor het nieuw te bouwen Integraal Kind Centrum (IKC). De vingers van de meer dan honderd aanwezigen gingen bijna allemaal omhoog toen hij vroeg wie ‘omwonende’ was. Die omwonenden maken zich zorgen over het toenemende verkeer en het parkeren bij het nieuwe IKC. “We wonen nu nog in een rustige wijk, maar straks durf ik mijn kind niet meer alleen te laten oversteken naar het speeltuintje,” zei een bezorgde moeder die nog maar net in Marum woont.

De Graaf ketste de bal terug en zei dat de bewoners mogen meedenken over de keuze van de plek en oplossingen voor de verkeersproblemen. In zijn inleiding zei hij duidelijk dat de bijeenkomst bedoeld is om draagvlak te creëren. De aanwezigen werd gevraagd een formulier in te vullen waarmee ze zich kunnen aanmelden voor een klankbordgroep en suggesties te doen. Op het formulier staat ook een luchtfoto van het sportterrein met de voorkeurslocatie en onderzoekslocatie.

Het IKC gebouw is 2100 vierkante meter groot en de totale benodigde oppervlakte bedraagt 5500 m2. Daarvan is 1700 m2 voor parkeren en 1700 m2 voor speelterrein. De voorkeur geniet het evenemententerrein dat aan de Alberdalaan en de Talmalaan ligt. Dat is 19 maart door de raad besloten. In eerste instantie was het terrein het dichtst bij sporthal De Holten favoriet, maar dat is afgevallen vanwege de aanwezige zendmast. Het is nooit hardop gezegd, maar een van de aanwezigen zei dat straks het gebruik van de 5G frequentie met volgens hem beduidend meer straling daar debet aan is.

Bereikbaarheid

En toen ging het over bereikbaarheid, auto’s door de wijk, geluidsoverlast en parkeren. Zijn mensen bereid een stukje te lopen van de auto naar het gebouw. “Nee”, zei een moeder, “Ik wil met mijn kinderen van 2 en 4 vlakbij de hoofdingang kunnen uitstappen.” Een aanwonende aan de Traverse zei dat er hard wordt gereden door de straat en dat er straks veel meer verkeer door gaat. “Ik ben hier gaan wonen omdat het rustig is. Straks staat mijn huis te koop en krijg ik te horen dat het aan een drukke weg staat”.

Het IKC zelf kwam maar zijdelings aan bod. Het wordt een centrum waar kinderen van 0 tot 12 jaar opvang, onderwijs en zorg krijgen aangeboden. En dat was het dan ook. Het lijkt er meer op dat de by-pass in het centrum en de verouderde schoolgebouwen tot de plannen hebben geleid. “Als je ziet hoe moeilijk ouders van De Bron doen over de verhuizing naar de lokalen van De Springplank, dan beloofd dat wat als ze straks samen in het nieuwe gebouw zitten,” merkte een van de aanwezigen op. Directeur Johan Heddema van de onderwijsstichting Quadraten was ook aanwezig. Hij kwam niet verder dan de melding dat de stand tussen Kroatië – Engeland 0-1 was.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen