DE WILP-Inwoners van De Wilp gaan gewapend met de Woonzorgvisie van de gemeente Westerkwartier aan de slag met de invulling van het leegstaande pand van Gatsonides. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst in Eetcafé De Wilp met omwonenden, dorpsbelangen en de ondernemer Arjan Schuiling. Iedereen is het er over eens dat het winkelpand van de voormalige woninginrichtingszaak beter verdient.
In de Woonzorgvisie van de gemeente staat onder meer er behoefte is aan appartementen voor senioren, jongeren en mensen die zorg nodig hebben. En het liefst in eigen dorp. Voorbeelden van appartementen in Marum zijn bijvoorbeeld de oude Rabobank, het voormalige boekhoudkantoor naast kinderopvang Balloo en de oude sportzaal bij de tennisbaan. Het gaat dan vaak om units met een woon- en/of slaapkamer gedeelte en een eigen sanitaire voorziening. In De Wilp wil Schuiling twaalf appartementen en vijf studio’s realiseren.
Schuiling geeft aan dat de afspraak om de bewoners een plan te laten maken mede de uitkomst is van overleg met de gemeente. “De gemeente wil dat de bewoners ook de mogelijkheid krijgen om na te denken over de invulling van het plan. Wij hebben met de Woonzorgvisie in de hand samen met de gemeente gekeken naar leegstaande panden in de omgeving die geschikt zijn om daar invulling aan te geven. Zo kwamen we bij het pand van Gatsonides. Dat staat al tien jaar leeg.”
Wim de Boer, secretaris van Plaatselijk Belang Vooruitgang De Wilp, legt uit dat de omwonenden zich door de plannen voelen overvallen. “Na tien jaar vinden er ineens activiteiten bij de voormalige winkel van Auke plaats. Dan blijkt dat het gaat om wooneenheden. Zoiets kun je beter in gezamenlijk overleg vaststellen. Plaatselijk Belang organiseert nu een of twee avonden met de omwonenden om te praten wat we precies willen. Waar we met name tegen aanlopen is het aantal van 17 woonunits en de hoeveelheid mensen die er komen wonen. De vraag naar appartementen is er zeker, maar we denken dat die bijvoorbeeld voor senioren wel wat ruimer mogen zijn. Maar daar gaan we met elkaar over nadenken.”
Ook een punt van orde wordt de zorg die er in het pand door Keroazie wordt aangeboden. Dit is stichting die beschermd wonen biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, verslavingsachtergrond of psychiatrische hulp nodig hebben. Keroazie beweert dat deze toekomstige bewoners uit De Wilp en omgeving komen, hetgeen de bewoners van De Wilp ernstig betwijfelen. Arjan benadrukt dat plaatselijke zorgverleners worden ingeschakeld om hulp te bieden en dat Keroazie de plaatsende instantie is.
Plaatselijk Belang heeft inmiddels een gesprek gehad met wethouder Dijktra-Jacobi over de mogelijke invulling van het pand met woonruimtes en aantallen die wel voor de direct omwonenden acceptabel zijn. De gemeente geeft aan dat de omwonenden nu eerst hun zegje mogen doen. Half oktober komen ze bij elkaar in het dorpshuis.