Midwolde ontwikkelt ‘bijensnelweg’

ditisWesterkwartier

MIDWOLDE-Met de aanplant van een mispel-, pruimen- en perenboom ligt in Midwolde in d’ Olle Tuun aan de Hoofdstraat niets meer in het pad voor een ‘bijensnelweg’. Waar vroeger kuilbulten lagen is nu een terrein ingericht met bijenvriendelijke planten. Als straks het voorjaar aanbreekt, komen de krokussen, sneeuwklokjes en boshyacinten als eerste te voorschijn. Dat zijn voorjaarsbloeiers die allemaal bijen trekken. Er zijn 1000 bollen gepoot. Het terrein is door de Stichting Dijk-Veening aan Dorpsvereniging Midwolde in beheer gegeven.

Anne Vogt is van de werkgroep ‘DuurZSaam Actief’. “Wij zijn al tien jaar bezig met duurzame plannen, waarvan de ‘bijensnelweg’ er een is. Naast het inrichten van dit terrein proberen we te bevorderen dat de inwoners van Midwolde hun tuin ook bijvriendelijk inrichten. Ook boeren zijn bezig om de houtsingels te herstellen”, vertelt Vogt.

Aan het project doen een groot aantal partijen mee, zoals Collectief Groningen West(link), de Stichting Dijk-Weering Fonds, Rabobank Noordenveld West Groningen, Dorpsvereniging Midwolde en de werkgroep DuurZSaam Actief Midwolde. Medewerkers van De Zijlen en Landschapsbeheer Groningen verzorgen de aanleg en het onderhoud.

Het Dijk-Weering fonds is een legaat van Berend Dijk en Elisabeth Cornelia Weering. De stichting beheert een aantal landerijen in en om Midwolde. Op het terrein dat bekend staat als d’ Olle Tuun stond voor 1932 een huis. Berend Dijk heeft het in 1925 laten slopen. Na het overlijden van Berend en zijn vrouw Elisabeth Cornelia Weering werden hun eigendommen in de naar hen genoemde stichting ondergebracht. ‘s Zomers genieten fietsers en wandelaars alsmede de dorpelingen van de Tuun die door de dorpsvereniging Midwolde-Pasop is ingericht met een picknick bank en de planten, struiken en bomen voor de bijen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen