Lichtjesavond Midwolde gemis en geborgenheid

ditisWesterkwartier

MIDWOLDE-Het gemis van dierbaren in de kerk van Midwolde was voor alle 150 aanwezigen voelbaar. Tijdens de Lichtjesavond sprak een moeder over haar verloren kind en een man over zijn gestorven vrouw. Het verdriet werd gedeeld met een knik, arm om de schouder of een knuffel. “Ik merk dat veel mensen om je heen kunnen helpen,” zei de man die het niet eenvoudig vond om achter de microfoon te staan.

Het is een fenomeen aan het worden in het Westerkwartier: samen stilstaan om kaarsen te branden op een begraafplaats. Hanneke Boersema, uitvaartverzorgster uit Zuidhorn, is er acht jaar geleden samen met de uitvaartvereniging Niekerk mee begonnen. “De kracht is de donkerheid waar het licht uit opstijgt. Niet iedereen ambieert het ‘donker’ en dan is het heel bijzonder om samen in de duisternis te gedenken.” Naast Niekerk organiseert Hanneke ook lichtjesavonden in Nuis en Niebert. Komende zaterdag 15 december van 16.30 tot 18.00 uur vindt er een ‘lichtbijeenkomst’ in Jonkersvaart plaats. Op 24 december wordt in Zuidhorn voor de vijfde keer een lichtjesnacht gehouden. Beide keren wordt een gedenkhart van licht op de begraafplaats gecreëerd. “Hier kunnen mensen hun geliefden herdenken die niet op de begraafplaats zijn begraven.”

Uitvaartverzorgsters Aline de Graaf uit Leek en Coby Kuiper uit Zevenhuizen organiseerden samen met Marjo Többen van Artalon Gedenkbeelden de Lichtjesavond Midwolde voor de tweede keer. Letterlijk een lichtjesavond want over de hele begraafplaats staan langs de paden kaarsen te flakkeren. Het doet je beseffen hoeveel mensen hier zijn begraven.

Ook sommige graven zijn verlicht. Zoals dat van een kind met een vlinder en een windmolentje. Een kaarslicht verlicht het molentje dat door de vlagen wind ineens heel hard begint te draaien. Net of er iemand mee speelt.

 

In de kerk vertelt een vrouw dat ze bij de bevalling haar kind is verloren. “Emma zou nu 17 jaar zijn  geworden. Zij is wezenloos ter wereld gekomen. De glans is van het leven af”. Ze las met emotie een gedicht van haar broer in het Engels voor, waarvan de woorden small, innocent en pure blijven hangen. Het koor Testify zet daarna in met ‘This is the air I breathe’.

Koor Testify

De man die stilstond bij het verlies van zijn geliefde vertelde dat ze maar 46 jaar was geworden. Hij bleef achter met drie dochters. “Ik wil niet in de slachtofferrol gaan zitten, maar dat is niet eenvoudig. Nu er overal kerstbomen komen, herdenken we ook dat er een kind in de wereld is gekomen. Wij zijn gelovig en mijn vrouw was er van overtuigd dat ze naar God toe ging. Dat is een troostvol en machtig perspectief.”

Na de bijeenkomst verspreiden de aanwezigen zich met een windlichtkaars over de begraafplaats onder begeleiding van een blaasensemble. Daarin waren ze niet alleen want wereldwijd wordt de tweede zondag van december lichtjesdag gevierd voor de overleden kinderen. “Wij doen het hier voor alle overledenen. We zijn toch allemaal kind geweest,” aldus een van de organisatoren Marjo Többen. Na afloop kon er wat gedronken worden in Gasterij Inkies.

De organisatie van Wereldlichtjesdag in Midwolde: vlnr: Jayo Brunsting (gemeente Leek), Aline de Graaf, Coby Kuiper, Sjoerd Kruims (grafdelver), Marjo Többen, Hans Scheffer (PGLO) en Rika Nienhuis koster van de kerk in Midwolde.

 

 

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen