Marum legt nog één keer de rode loper uit

ditisWesterkwartier

MARUM-Opgewacht door twee lieftallige freules werden de inwoners van de gemeente Marum nog een keer in de watten gelegd tijdens de laatste nieuwjaarsreceptie. Na persoonlijk door de burgemeester en de collegeleden ‘de beste wensen’ te zijn toegewenst, wachtte gebak en andere versnaperingen. Heel anders dan ’s middags in Leek, waar na de toespraak van burgemeester Berend Hoekstra niet eens een drankje werd geschonken.

De huidige opzet van de nieuwjaarsreceptie in Marum dateert uit het begin van deze eeuw. Toen werden de inwoners, en dan met name de verenigingen, op grote schaal uitgenodigd om op het gemeentehuis op nieuwjaarsvisite te komen. Later werd er gerouleerd tussen de verschillende dorpen. En op een gegeven moment kwam de leefbaarheidsprijs, thans Jacques Drenthprijs, om de hoek kijken. Dat trekt dankzij drie genomineerden natuurlijk het nodige publiek.

 

 

 

Yvette van der Heide (links) en Ietje van der Hoek uit Noordwijk op het moment dat ze horen dat ze met de Activiteitencommissie dorpshuis De Weme de Jacques Drenthprijs 2017 hebben gewonnen. Een bestemming voor de 500 euro die ze krijgen hebben ze niet. “We dachten dat de kinderopvang in Boerakker wel zou winnen,” aldus Ietje.

Zowel burgemeester Kosmeijer als zijn collega Hoekstra van Leek stonden stil bij het verlies van burgemeester Bert Swart van Zuidhorn. Hoekstra: ‘Een absoluut dieptepunt’ en Kosmeijer: ‘Verlies van mijn maatje’. Beiden roemden zijn inzet en relativerend vermogen, waar ze nog dagelijks profijt van hebben.

[quote pull=”right” link=””]Dit vraagt zo veel politie inzet, dat je met de huidige budgetten de rest van het jaar nagenoeg geen agent meer op straat zult zien.[/quote]

Hoekstra sprak ook over het verbod van vuurwerk, waar landelijk over wordt gediscussieerd. Dat is volgens hem onuitvoerbaar: “Dit vraagt zo veel politie inzet, dat je met de huidige budgetten de rest van het jaar nagenoeg geen agent meer op straat zult zien.” Wel maakt hij zich zorgen over het illegale vuurwerk, waarvan 65 kilo bij particulieren in de gemeente Leek is onderschept. “Op deze manier rijden nietsvermoedende bezorgers soms met complete bommen rond.”

Kosmeijer stond nog even stil bij het laatste jaar van de gemeente Marum. “Dit is de laatste nieuwjaarsreceptie, vandaar ook de bijzondere ontvangst met rode loper en ontvangstcomité met een knipoog naar de rijke geschiedenis van de zelfstandige gemeente Marum. 2018 is het jaar van alles voor het laatst. De laatste Koningsdag, de laatste keer Sinterklaas verwelkomen binnen de gemeente Marum”.

Er werd nog even ‘nagepimpeld’: “Het kan nu nog”, zei iemand die met enkele glaasjes voorbij liep.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen