Eekhoorn wint terrein in Westerkwartier (met filmpje)

ditisWesterkwartier

LEEK/MARUM-Grote kans dat je tijdens een wandeling in het Coendersbos een rode eekhoorn door de bomen ziet springen. Natuurbeheerder René Oosterhuis van het Groninger Landschap neemt ze regelmatig waar. Sporen van de eekhoorn, zoals afgeknaagde dennenappels, zijn in het Nanninga- en Harense bos te vinden, net als rondom landgoed Nienoord. Na jaren is de eekhoorn eindelijk terug in het Westerkwartier.

Halverwege de vorige eeuw, zo rond 1950,  hoorde de eekhoorn er gewoon bij. Bewoners uit Nuis kunnen zich het vrolijke rode beestje nog wel herinneren. Maar in de jaren zestig en zeventig was het gebeurd met de eekhoorn in een groot deel van Nederland. “De eekhoorn stierf uit door toxoplasmose, een ziekte die door katten wordt overgebracht. In een klein bos vindt er bijvoorbeeld uitwisseling van uitwerpselen van katten en de eekhoorn plaats,” vertelt Oosterhuis.

Tien jaar geleden keerde de eekhoorn terug, maar drie jaar geleden werden er weer veel dode beestjes gevonden, ook in het Westerkwartier. Het leek wel of de eekhoorntjes letterlijk uit de boom vielen. De onderzochte dode dieren bleken weer besmet te zijn met toxoplasmose. De eekhoorns die hier werden gevonden waren te lang dood om nog onderzocht te worden, maar ook hier bestaat het vermoeden dat de door katten overgebrachte ziekte de doodsoorzaak is.

Eekhoorn die eikels verstopt in het gras in een tuin in Niebert

Of het komt door de grote hoeveelheid hazel- en beukenootjes en eikels is niet te zeggen, maar het aantal eekhoorns neemt weer toe. Met een beetje geluk zie je er eentje zweven tussen de bomen in het Coendersbos of Landgoed Nienoord. “Daar zijn we heel blij mee. Het maakt een wandeling in deze gebieden tot een ware attractie,” aldus Oosterhuis.

Alles-eter

De eekhoorn is een alles-eter. Dat betekent dat hij naast nootjes bijvoorbeeld ook jonge vogeltjes oppeuzelt. Dat laatste valt volgens de rayonbeheerder gelukkig wel mee. “Van de vijftig nestkastjes in het Nanningabos wordt er elk jaar maar eentje door eekhoorn leeggehaald. Dat zien we aan het knaagwerk rond de opening.” Dat eekhoorns ook pruimen lusten, daar kwamen Nieberters achter die voor het eerst een stuk of veertig pruimen in hun boom hadden hangen. In één middag was de hele boom leeggeplukt.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen