Laatste gemeentelijk muziekfestival Marum opmaat naar groot Westerkwartierfestival

ditisWesterkwartier

NUIS-Gisteravond vond voor de laatste keer het gemeentelijk muziekfestival in Marum plaats. In de gymzaal van brede school ’t Sterrenpad lieten vier fanfarekorpsen en een Big Band aan het publiek en elkaar horen wat ze met het thema ‘Vakantieliefde’ hebben gedaan. Verrassend vond muziekdocent en jurylid Harm Bosma.

Bosma: “De Volharding uit De Wilp speelt met minimale bezetting . Iedereen moet zijn ding goed doen. En dan hoor je Concerto D’Amore met een uitstekende klank, echt geweldig”. Samen met Aline Schipper-Werkman vormde hij de jury, die voor ieder orkest een verslag maakte.

“De Big Band uit Marum deed voor de eerste, en dus tevens laatste, keer mee met een prachtige klank en balansvoering. Aangenaam om naar te luisteren. Het was lekker swingend allemaal deze avond zonder dat het werd overblazen”.

Orkesten moeten volgens Harm blijvend aandacht besteden aan de werving van nieuwe jeugdleden. “Het ‘blazen’ is een vaardigheid die je moet aanleren door vaak te oefenen. Maar zo zit de maatschappij niet meer in elkaar, alles moet snel en met minimale inspanning.”

De juryleden Aline Schippers-Werkman en Harm Bosma.

Regiowedstrijden

Om het festival een vervolg te geven biedt de nieuwe gemeente Westerkwartier kansen. Er gaan stemmen op om een in een grote zaal voor alle orkesten in de gemeente een muziekfestijn te organiseren. Bosma zou daar wel een wedstrijd van willen maken. “Je zou in de gemeente per regio, denk daarbij aan de oude gemeenten, een festival kunnen organiseren waarbij er één of twee korpsen doorgaan naar een soort finale.”

In ieder geval was dit de laatste keer dat de korpsen Nil Sine Labore uit Boerakker, Harmonie uit Marum, De Volharding uit De Wilp, Big Band & Zo uit Marum en de organiserende Amicitia uit Nuis-Niebert op het Gemeentelijk Festival optraden.  Het festival dateert uit de jaren zeventig. Toen werd er ook deelgenomen door koren en vonden de optredens in de oude concertzaal van De Kruisweg plaats. Amicitia had graag de burgemeester als presentator gehad, maar die verkoos een skihut boven het laatste gemeentelijke festival.

Het laatste Gemeentelijke Muziekfestival stond in het teken van ‘Vakantieliefde’. Het stel helemaal rechts kon er wel van genieten.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen