Hoe treinfanaat Roy uit Niekerk een maquette van de Drachtster tram in Utrecht ontdekte

ditisWesterkwartier

WESTERKWARTIER-Op zijn kamer staat een foto van een klein jongetje dat uitkijkt op de LGB trein op Nienoord. Het is de 15-jarige Roy Hofman uit Niekerk zelf die al van kinds af aan gek is van treinen. Het enthousiasme zal zeker zijn aangewakkerd door zijn vader, die samen met zijn broer een modelspoorbaan had. Onlangs was Roy uitgenodigd door een vriend die trakteerde op een treinreis van Leeuwarden naar Utrecht buiten de dienstregeling om. In Utrecht stopte de trein bij een van Europa’ s belangrijkste modelspoor evenementen. En daar zag hij tot zijn verbazing een maquette van het Philipslijntje tussen Groningen en Drachten.

Het spoor loopt in het klein langs de Tolberterstraat in Leek, het kerkje van Nuis en de Kruisweg in Marum, net als vroeger. Het sprak Roy meteen aan, want hij ‘rijdt ook Nederlands’ als het gaat om zijn eigen modelspoor. De Drachtster Tramlijn werd in 1913 in gebruik genomen en later wel het Philipslijntje genoemd. De trein spreekt in de omgeving iedereen tot de verbeelding. Alleen al vanwege het feit dat hij dagelijks over de Tolberterstraat reed en door het dorp Marum. Roy bedacht zich geen moment en schoot direct foto’s van de tramlijn.

TV optreden

Via Instagram kwam Omroep Max Roy op het spoor en hij doet nu mee aan het programma ‘De Grote Kleine Treincompetitie’, waarvan 8 oktober de eerste uitzending plaatsvond. Zes teams strijden om de titel ‘beste modelspoorbouwers’ en Roy maakt deel uit van team Oranje. De presentatie van het programma is in handen van André van Duin. “Drie teams strijden in elke aflevering tegen elkaar en moeten aan de hand van een thema in drie dagen een drie meter lange baan bouwen. We gaan er natuurlijk voor om te winnen.”

Thuis is er bij Roy nog net plaats voor zijn bed, maar voor de rest staat zijn kamer in het teken van modelbouw. “Ik verzamel de treinen die tussen 1975 en 1995 in Nederland hebben gereden. De ideeën voor het modelspoor doe ik op bij het ‘ echte’ spoor waar ik foto’ s van maak. Ik ben ook een fanatieke treinspotter en maak foto’ s van bijzondere locomotieven. Ik ken ook al enkele machinisten,” vertelt Roy. Roy volgt een opleiding tot monteur bij AOC Terra en heeft inmiddels al gesolliciteerd bij de NS.

Op de foto delen van de baan van Fokke Veenstra.

Kerkje Nuis.
Kruisweg Marum.
Trein komt vanuit Tolberterstraat.
tram tolbert
Tram in Tolbert.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen