Glasvezeloorlog Westerkwartier over de volle bandbreedte

ditisWesterkwartier

LUTJEGAST-In het beste geval hebben we straks in het Westerkwartier twee glasvezelnetwerken, eentje van Westerglas en eentje van Rodin (Snel Internet Groningen). In het slechtste geval hebben beide exploitanten te weinig aanmelders om een draadje te leggen en hebben we helemaal niks. Samenwerken is er niet bij blijkt dinsdag 18 juni op de voorlichtingsavond van ‘Snel Internet Groningen’ in dorpshuis Het Kompas te Lutjegast. De zaal zit half vol met mensen die een lage internetsnelheid van rond de 10 mb/sec hebben. Oh ja, deze week mengt Glasdraad zich ook in de strijd met advertenties in het Westerkwartier.

“We zien door de bomen het bos niet meer,” verzucht een vrouw. “De provincie wil snel internet voor de onrendabele adressen en straks draait het er op uit dat we helemaal niets krijgen.” “Dan handelen we naar de feiten,” laat Peter Schouwstra van de afdeling Economische Zaken van de Provincie weten. Hij legt uit dat Rodin uit Hoogkerk door de Provincie is aangewezen om de bijna 14.000 zogenaamde witte adressen van glasvezel te voorzien. Hiervoor krijgt Rodin subsidie en een lening voor 30 jaar tegen twee procent rente. Een aansluiting kost Rodin gemiddeld drie tot acht duizend euro.

Het voordeel van Rodin is dat de aansluiting voor de bewoners van ‘witte adressen’ helemaal gratis is. Dat kan door de bijdrage van de Provincie. Bij Westerglas betaalt iedereen 3500 euro ineens voor de aansluiting of 500, 1500 of 2500 euro ineens met een lening tot 3500 euro. Die moet in 20 jaar worden afbetaald, ook als het abonnement op de glasvezel wordt opgezegd. Het is een van de redenen voor een van de aanwezigen om zich niet bij Westerglas aan te sluiten.

Glasvezel leeft enorm bij de aanwezigen. Technisch directeur Ronald Kunneman van Rodin krijgt vele vragen. “Wat zijn voor mij de nettokosten van de glasvezelverbinding. “Niets”, is het antwoord. “Ieder netwerk kost geld, de providers betalen huur.”

In Lutjegast zijn de bruggen Gaarkeuken, Eibersburen en Gerkesklooster met een ‘ dikke’ kabel verbonden. “Er is toen een dunne glasvezelkabel bij in gelegd, dan kunnen we toch zo worden aangesloten?”, aldus een van de aanwezigen. Kunneman gaat het bekijken. Net als de ‘gekke’ situatie van de man die aan de Peebos in Opende woont. Bij hem wordt door de Friezen een glasvezel door de tuin gelegd om twee adressen in Friesland aan te sluiten. Maar het lijntje kan niet naar zijn huis worden doorgetrokken.

Technisch directeur Ronald Kunneman van Rodin krijgt vele vragen te verwerken.

De teller bij Westerglas staat inmiddels op 594.000 euro. Nog 56.000 euro te gaan en de stichting kan een lening bij de bank krijgen. De aanbieders claimen snel internet snel aan te leggen. Kijken wie de eerste is.

De vingers van de mensen die ‘ beroerd’ internet hebben gaan in Lutjegast omhoog.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen