Eerst 785 heipalen dan laadpalen bij SmiLease

ditisWesterkwartier

LEEK-Hans van der Kooij begon dertien jaar geleden als eerste in Nederland met het aanbieden van privé lease auto’s. Zijn vrouw Alie van der Kooij herinnert de komst van de eerste auto nog. Inmiddels rijden er duizend auto’ s van SmiLease rond. Vandaag, donderdag 13 juni, werd door wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi begonnen met de heiwerkzaamheden van de nieuwe locatie aan de andere kant van de A7. Bij iedere dreun op de heipaal trilt de veengrond onder de voeten van de medewerkers van SmiLease en de bouwers De Boer Staalbouw uit Leek, Donker Veenstra uit Drachten (techniek) en Remon uit Marum (aardwarmte).

“Ik ben met helemaal niets begonnen,” vertelt Van der Kooij. Hij had een management functie bij Feenstra Verwarming en wilde wel eens heel wat anders proberen. Dat werd Private Lease waarmee hij, nota bene in Leek, de eerste in Nederland was. “Het nieuwe pand wordt vijf keer zo groot als de huidige locatie aan de zuid kant van de snelweg. Onze voertuigen rijden voornamelijk in Noord-Oost Nederland.” De groei van het privé leasen van auto’s is volgens hem te danken aan de aantrekkelijke prijzen als gevolg van de stevige concurrentie.

Het nieuwe pand, dat eind dit jaar in gebruik wordt genomen, is niet alleen energieneutraal, maar produceert straks mede door 700 zonnepanelen op het dak 125.000 KwH per jaar meer elektriciteit dan door henzelf wordt gebruikt. Dat komt straks mooi uit als het wagenpark steeds meer uit elektrische auto’s bestaat. Nu zijn er alleen benzineauto te leasen en een enkele diesel. De wethouder is vol lof over het bedrijf. “ Het is toch prachtig dat zoiets hier ontstaat.”

Met Van der Kooij praat ze over het plan om in de gemeente Westerkwartier duizend laadpalen te realiseren. Straks met de laadpalen van SmiLease erbij, zo pal aan de A7, houdt niets de elektrische auto meer tegen. Hoewel voor velen het toch een kwestie zal zijn van de ‘knop omzetten’ .

De bouwers hebben er zin in: van links naar rechts: wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi, aannemer De Boer Staalbouw: Geert de Boer; installateur Donker Veenstra: Dirk Johan Anema en Reint Donker; aannemer De Boer Staalbouw: Erwin de Boer en Jeroen Reinders.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen