Eeuwenoud pad Pierswijk weer begaanbaar

ditisWesterkwartier

MARUM-Dankzij heer Van Tijens uit Beetsterzwaag loopt er een pad tussen Marum en Jonkersvaart langs de Pierswijk. Hij gaf rond 1850 de armen de mogelijkheid om langs het pad grond te ontginnen en voor eigen gewin te gebruiken. Jarenlang was het pad niet goed begaanbaar. Maar de gemeente Marum heeft daar in overleg met bewoners verbetering in aangebracht.

Afgelopen weekend genoten tientallen deelnemers aan de fietstochten van museum ’t Rieuw van het pad. En wat voor een pad. Wonderschoon is de route die voor een groot deel langs het water, de gegraven wijk, voert. Roel Postmus ging altijd wel langs het pad, maar moest dan diverse keren van de fiets afstappen door het slechte wegdek.

“Je kon er altijd wel langs, maar de gemeente heeft nu het slechte stuk met asfalt bedekt en aan het eind bij de Vlijt een schelpenpad gemaakt. Vroeger woonde hier een dominee die het pad wilde afsluiten. Dat is hem niet gelukt. Er is altijd wel wat trammelant over dit pad geweest,” aldus Roel, die hier geboren en getogen is.

Het overleg tussen de aanwonenden en de gemeente Marum heeft meer dan tien jaar geduurd. Voor meer dan 15.000 euro zijn twee knelpunten verbeterd. Bijzonder is dat de eigenaar van het pad, de Stichting tot Steun te Nuis, de opbrengst van de landerijen ten goede laat komen aan de verenigingen van Nuis. Dankzij Van Tijens hebben ze het land in eeuwigdurende erfpacht.

Het opgeknapte stuk fietspad langs de Pierswijk.

Een van de deelnemers aan de fietstocht vindt de route prachtig, maar het pad nog niet echt goed te fietsen. “Wel erg hobbelig,” is zijn mening, voordat hij het nieuwe gedeelte op fietst. Toen het pad in 1800 werd ontgonnen werden de keitjes verzameld, waarvan elders macadamwegen werden aangelegd. Over hobbelen gesproken.

Er kan ook worden gevist in de Pierswijk.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen