Door statiegeld veel minder petflessen in de berm ontdekt Ben Prinsen uit Tolbert

ditisWesterkwartier

LEEK-Ben Prinsen uit Tolbert wandelt geregeld vanuit zijn woonplaats Tolbert diverse rondjes in de omgeving. Dat doet hij gewapend met een ‘vuilnisgrijper’ en een tas waar hij zwerfafval in deponeert. Hij doet dat sinds een jaar of zeven. Wat hem de afgelopen maanden opvalt is dat er veel minder petflesjes worden weggegooid. “Dat is een duidelijk effect van het statiegeld dat er op zit.”

De rondjes die Ben maakt zijn langs de Tolbertervaart en via de Zandhoogte weer naar Tolbert, langs het Leekster Hoofddiep richting Zevenhuizen en dan links het fietspad in en een rondje Oostindie. Hij raapt van alles op, van blikjes tot verpakkingen van snoepgoed en sinds kort ook sigarettenpeuken. “Mijn dochter wees erop dat in de filters ook plastic zit dat in de natuur terecht komt. Glas raap ik ook op, want daar kunnen honden zich aan bezeren.”

Statiegeld op petflessen is na 20 jaar discussie op 1 juli van het vorige jaar ingevoerd. Eerst kreeg het bedrijfsleven zelf de kans om te proberen het aantal flesjes dat in het milieu belandt met 70-90 procent af te laten nemen. Dat is niet gelukt. Op een klein flesje zit 0,15 cent statiegeld. Ben pleit er voor ook op blikjes statiegeld in te voeren nu hij zo duidelijk het effect op petflesjes ziet.

Wat Ben ook tegenkomt zijn wat hij noemt de ‘kiloknallers’. Dat zijn vuilniszakken met bijvoorbeeld luiers erin. Die kan hij al wandelend niet meenemen en soms gaat hij terug om de zak alsnog op te halen.

Meer over zwerfafvalopruimen in het Westerkwartier

Een blik in de tas van Ben Prinsen

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen