Zwerfafval opruimen leer je voor de eeuwigheid

ditisWesterkwartier

JONKERSVAART-Vanochtend werd op school ’t Jonkertje het startsein gegeven aan alle 21 basisscholen in het Westerkwartier voor de zwerfafval opruimdag. Gewapend met prikstok en afvalzak trekken de kinderen door hun leefomgeving op zoek naar flesjes, plastic zakjes, doosjes en andere rommel. “Of dit uiteindelijk helpt voor een schonere leefomgeving weten we niet, maar de kinderen leren over zwerfval is voor de eeuwigheid,” aldus een van de initiatiefnemers Menzo de Groot.

Gadegeslagen door vier wethouders uit Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast kregen de initiatiefnemers van het eerste uur Herman Woltjer en Menzo de Groot een kunstwerk aangeboden. Zij richtten zes jaar geleden de NDCE op, dat staat voor Natuur-, Duurzaamheids- en Cultuureducatie. Gekscherend noemden de vrijwilligers zichzelf de ‘muppets’. Zij organiseren naast een uitgebreid aanbod van natuur- en milieulessen de zwerfvuilactie, die dit jaar voor de zesde keer keer plaats vindt.

Directeur Erika Sprang van ’t Jonkertje vertelde dat leerlingen samen met de dorpelingen geregeld rommel opruimen, op school afval scheiden, elektrische apparaten verzamelen en leren over recyclen. “Hoe lang duurt het voordat een blikje is vergaan?” “Heel veel jaren,” antwoordde een van de kinderen. Dat geldt volgens haar ook voor zoiets natuurlijks als een sinaasappelschil.

Herman Woltjer en Menzo de Groot

Onderzoek van de universiteit van Wageningen leert dat kinderen het meest geïnspireerd raken door voorbeelden van leeftijdsgenoten. Wat dat betreft is het project ‘Zwerfafval Voortgezet Onderwijs’ in het Westerkwartier een schot in de roos. Een paar weken geleden vond de eerste presentatie op De Woldborg in Grootegast plaats. Zelfs Menzo de Groot raakte geïnspireerd door de filmpjes die ze presenteerden. “Een jongere die zwerfafval weggooide werd door twee medeleerlingen in de kraag gevat. Heel bijzonder was de shot van een in elkaar gefrommeld leeg zakje chips dat van grote afstand in slow motion in de prullenbak werd gegooid.”

Het komt nog wel eens goed met het zwerfafval in het Westerkwartier. Voor meer informatie over het NDCE zie ndce-westerkwartier.

Die vier milieuwethouders van het Westerkwartier: Mark de Haan (links), Jan Vos (midden), Henk Bakker (derde van rechts) en uiterst rechts Karin Dekker.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen