Commotie rond bouw woningen plan Synwood

ditisWesterkwartier

MARUM-De ‘magere’ presentatie van de plannen voor de bouw van 130 woningen op het voormalige terrein van Synwood in Marum zorgde woensdagavond in de Kruisweg voor de nodige commotie. Aanwonenden van het toekomstige plan spraken zelfs van een ‘getto’. En het verdwijnen van het eerste stuk van Pierswijk langs de ijsbaan schoot bij de Heemkundekring helemaal in het verkeerde keelgat.

Eigenaar Wim Haase van de voormalige timmerfabriek zei dat de plannen door de aantrekkende woningmarkt in een versnelling zijn gekomen. “We voeren al jaren overleg met de gemeente en hebben nu met RHO Adviseurs een plan opgesteld.” Vervolgens gaf hij het woord aan stedenbouwkundige Chris Tasma.

Die stelde zich verder niet voor en vertelde meteen dat het om de bouw van 130 woningen gaat. Om vervolgens te melden dat begin volgend jaar het voorontwerp bestemmingsplan wordt ingediend. Daar kan middels zienswijzen op worden ingesproken. Eind volgend jaar vindt de definitieve besluitvorming plaats. Hij meldde ook nog dat er geen directe verbinding komt met de Kruisweg en het Malijkse pad en dat er anderhalve parkeerplaats per woning komt. Dit ter voorkoming van de parkeerproblemen zoals in Alberdaheerd I, waardoor de woonwijk helemaal op de schop moest.

Voorzitter Koos Vos van de Heemkundekring Marum verzet zich tegen het verdwijnen van de Pierswijk, de karakteristieke dijk langs de ijsbaan. Vanwege de privacy van toekomstige bewoners langs de dijk wordt deze weg een groenstrook. “Hier is de heemkundekring het absoluut niet mee eens. Sinds 2012 worden dijken in Nederland beschermd. Is daar wel rekening mee gehouden?” vroeg Vos aan Haase. Opvallend is dat het karakteristieke bruggetje en de zwaaikom ook verdwijnen.

Burgemeester Kosmeijer zei dat het college heeft getoetst of de dijk beschermd is of niet. “Het laatste, of eerste, stukje Pierswijk wordt niet kwetsbaar geacht. Wij hebben intern naar de bestemmingsplannen gekeken. Maar uw opmerking wordt genoteerd,” zei Kosmeijer. Tasma benadrukte dat er met de cultuur historische waarde zeker rekening wordt gehouden. Hij ging meteen met Vos en de manager

Koos Vos, Chris Tasma en Sije van Dijk.

sector ruimte en werken Sije van Dijk van de gemeente om de tafel. Haase verduidelijkte desgevraagd dat om in het gebied te kunnen bouwen de grond moet worden opgehoogd en dan net zo hoog wordt als de dijk.

Tegelijkertijd werd Wim Haase het vuur na aan de schenen gelegd. Bij een tekening aan de wand liep de discussie hoog op. De huidige bewoners van de naastgelegen Alberdaheerd vrezen dat er naast hen een ‘getto’ ontstaat. Met de bouw van zoveel mogelijk huizen op de vierkante meter vrezen ze dat het ruimtelijke en groene karakter van Aberdaheerd I helemaal te niet wordt gedaan.

Haase is gebonden aan maximaal 400 vierkante meter per bouwkavel. Hij zou wel grotere kavels willen aanbieden, maar dat wil de gemeente niet. Dit heeft alles te maken met Alberdaheerd II, dat er vlakbij ligt. Hier worden wel grotere kavels aangeboden. “Als die zijn uitgegeven kan ik ook grotere kavels aanbieden, ” licht Haase toe. De voormalige timmerfabriek Gjaltema gaat in 2023 dicht en zal naar plan in 2025 worden bebouwd.

Omwonenden van de synwoodlocatie.

 

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen