Bouw vogelkijkhut Marumerlage loopt als een kievit

ditisWesterkwartier

MARUM-Het aantal soorten vogels in het natuurgebied de Marumerlage overtrof zelfs de stoutste verwachtingen van Staatsbosbeheer. Zoveel zelfs dat boswachter Nico Boele zegt positief verrast te zijn. “Het gebied is in principe open voor het publiek, maar de noordelijke looproute hebben we in de wintermaanden weggehaald om de vogels niet te storen”, aldus Boele. Maar niet getreurd, er wordt nu een vogelkijkhut gebouwd op de heuvel in het gebied die het hele jaar uitzicht geeft. Die lijkt verdacht veel op de verdedigingstoren die ooit op de bult van Marum stond. Maar nu met kijkgaten, in plaats van schietgaten.

Achter het ontstaan van de vogelkijkhut zit een heel verhaal. Naast Staatsbosbeheer hebben raadslid Hans Koenders en Menzo de Groot en Herman Woltjer van de stichting Natuur-, Duurzaamheids- en CultuurEducatie zich er voor ingezet. 150 leerlingen van het Technasium van de Borgen hebben in groepjes van drie ontwerpen gemaakt waar een prijsvraag aan was verbonden. De leerlingen weten nu dat het in de politiek lang duurt voordat iets wordt gerealiseerd. Het winnende ontwerp werd in 2015 bekend gemaakt. Het verkrijgen van geld en de bestemmingsplanprocedure maakten dat het jaren heeft geduurd voordat nu eindelijk aan de bouw is begonnen.

Koenders wordt wel de ambassadeur van de Marumerlage genoemd. Hij heeft zich volop ingezet voor het ontstaan van het natuurgebied en de vogelkijkhut. “Het is een prachtige entree voor het Westerkwartier met een verrassende natuurontwikkeling. Dat kan verder worden ontwikkeld richting het Oude Diep en zo tot aan Niehove door het hele Westerkwartier. Binnen de werkgroep, waar omwonenden en vrijwilligers in zitten, hebben we nog volop ideeën”.

Een van die ideeën is het plaatsen van een tweetal educatiecontainers. Menzo de Groot van de NDCE legt uit dat in eentje educatiemateriaal kan worden opgeslagen, zoal een schepnet. “Die noemen we de ‘wildernis container’. Daarnaast willen we graag een open container met informatiepanelen waar mensen overdekt kunnen zitten.”

Bedrijven helpen ook met de bouw van de vogelkijkhut. Funderingstechniek Marum zit naast het gebied en heeft gratis funderingspalen de grond in gestampt. En Wiersema Partners uit Tolbert heeft voor dezelfde prijs de sondering gedaan.

De boswachter Marieke de Boer laat een filmpje zien van de zwarte Ibus die aan het foerageren is. “Een zwarte Ibis is een zeldzaamheid en heel bijzonder,” laat ze weten. Wie trouwens Marumerlage zegt, zegt schaatsen. Als er eenmaal ijs op ligt is het niet erg dat er mensen schaatsen, want dan zijn de vogels toch elders. Eind februari wordt de vogelkijkhut geplaatst en in het voorjaar geopend.

Het winnende ontwerp van de vogelkijkhut
En zo wordt het

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen