Marumer Lage onbetwist de ‘ijskoning’

ditisWesterkwartier

MARUM-Vannacht gaat het nog een paar graden vriezen, maar dan is het voorlopig of voor dit jaar voorbij. Het wordt overdag meer dan tien graden. Maar wat hebben veel mensen genoten van het ijs op de Marumer Lage. Een van de weinige plekken in het Westerkwartier, zo niet in heel Groningen, waar dagelijks naar hartelust kon worden geschaatst. Boswachter Nico Boele is in zijn nopjes. “Meer dan top. Zo mooi dat de natuur deze functie heeft gekregen.”

Intern is bij Staatsbosbeheer wel overleg gepleegd of de natuur door de vele schaatsers niet werd verstoord. Nico: “Niet alles kan, zoals ijszeilen op het Lauwersmeer of honden op het ijs. Maar wat we op de Marumer Lage zagen was pure natuurbeleving vanaf het water zelf. Eind januari 2015 werd er voor het eerst op geschaatst. Het is nu een begrip geworden en gelegen langs de A7 reclame voor de natuur.”

Joost Halbertsma uit Marum is zeer te spreken over de kwaliteit van het ijs. “Ik ben er drie keer geweest en was helemaal verrast. Het was goed ijs om op te schaatsen. De tweede vorstperiode kwam het door de wind helaas niet tot een mooie ijsvloer. De vogels zwemmen nu in het water.”

Vogelkijkhut

Om de bezoekers van de Marumer Lage zoveel mogelijk de natuur te laten beleven wordt hard gewerkt aan de realisatie van een vogelkijkhut. Er zijn ook plannen voor een gebouw annex opslagplaats om kinderen spelenderwijs met de natuur kennis te laten maken.  De crowdfunding voor de kijkhut is mislukt, maar achter de schermen wordt geprobeerd om het financieel voor elkaar te krijgen. Op 27 februari vindt in cafe Vredewold te Noordwijk een bijeenkomst over het inrichten van het natuurgebied plaats.

Een schets van de vogelkijkhut. Architectenbureau Van Manen en Zwart heeft zich laten inspireren door ontwerpen van leerlingen van Rsg De Borgen

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen