Zij bepalen uw bestuurlijke toekomst

ditisWesterkwartier

LEEK-Dit is de Raadsgroep, samengesteld uit raadsleden van de vier Westerkwartier gemeenten. Sinds de zomer van 2015 komen ze iedere maand bij elkaar om te praten over herindeling. Dat doen ze achter gesloten deuren. Maar die deur staat nu op een kier. Hoewel geheim, staat voor de volgende vergadering de openbaarheid van de vergadering op de agenda. Als de vier raden vervolgens de deur open gooien kan iedereen in het Westerkwartier plaats nemen op de publieke tribune (Psssst: op 15 juni in Zuidhorn).

Met het openen van de deuren gaat er als het aan Groen Links in Zuidhorn ligt een frisse wind waaien. Deze fractie deed niet mee aan de beraadslagingen van de Raadsgroep, die onder leiding staan van oud-burgemeester Willem Hoornstra uit Gaasterland. Fractie-voorzitter Klaas-Wybo van der Hoek van Groen Links Zuidhorn heeft altijd gepleit voor openheid en zag diverse moties op dit terrein sneuvelen.

“Wij zijn geen voorstander van herindeling, maar daar komen we niet meer onderuit. Nu er in alle openheid wordt vergaderd, gaan wij ook meedoen. We willen de afstand tussen de burger en het bestuur zo klein mogelijk houden en gaan dat zeker aan de orde stellen. Net zo als we ons hard willen maken om de plek van de 41 dorpen te versterken. Het karakter van het unieke landschap willen we ook in stand houden. Natuur en landbouw gaan wat ons betreft hand in hand,” aldus Van der Hoek.

Hij kan meteen ook leren wat collega-raadsleden in de koffie hebben. Dat houdt ‘fusie’ namelijk in blijkt op de laatst gemaakte foto op de profielpagina van Klaas Wybo. Hij is vice-voorzitter van het College van Bestuur van Stenden Hogeschool. (foto over fusie en koffie.) Het enige Groen Links raadslid J. Wessels van Grootegast zat wel bij de Raadsgroep. Hij is wel voor herindeling mits het voor de burger niet duurder wordt.

Opening van zaken

De Raadsgroep moet nog wel een advies uit brengen over de opening van zaken. Dat doen ze in de eerstvolgende vergadering. Daarna kunnen de raden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn hun fiat geven. Of er dan ook ingesproken kan worden door burgers is nog een punt van discussie. In ieder geval kan er wel plaats worden genomen op de publieke tribune.

Zorgen

Tijdens de laatste Raadsvergadering van Marum uitten een aantal raadsleden zorgen over de voortgang van het proces. Naast de Raadsgroep is de Stuurgroep, bestaande uit burgemeesters en wethouders, bezig met de herindeling. Nu burgemeester Swart van Zuidhorn vertrekt en ook belangrijke ambtenaren elders werk vinden, wordt gevreesd voor de continuïteit en kwaliteit van het proces.

Op de site www.herindelingwesterkwartier.nl zijn van alle voorgaande vergaderingen de besluiten en stukken te vinden.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen