NUIS-Zes jongens en meisjes uit de middenbouw van ’t Sterrenpad in Nuis gaven afgelopen zaterdag hun eerste concert tijdens een uitvoering van muziekvereniging Amicitia in Nuis. Onder leiding van Harm Bosma speelden ze onder meer Vader Jacob. Een hele prestatie want volwassenen uit het publiek kregen geen enkel geluid uit de bugel. Uiteindelijk leverde het de muzikanten in de dop een warm applaus op van de orkestleden en het publiek. De leerlingen volgen op school zogenaamde ateliers waar ze hun talenten kunnen ontplooien, waarvan muziek maken er eentje is. Ze hebben nog maar vijf lessen gehad.
Na het optreden van de kinderen begint het orkest met een stuk waarbij de 15-jarige Jesse Snip een solo gaf met zijn Euphonium. Voor hem was dat een onderdeel van zijn C-examen, waarbij hij werd beoordeeld door twee examinatoren. Hij is geslaagd. Naast Amicitia trad Dobbeljoe op in de gymzaal van de school. Amicitia telt op het moment 31 leden en maakt zich zo langzamerhand op voor het 100-jarig bestaan in 2019.
Discussie Kunstbedrijven
Gisteravond vond overleg plaats tussen de muziekverenigingen uit de gemeenten Marum, Leek en Zuidhorn en het bestuur van Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier (MKW). Een van de punten die Amicitia samen met onder meer De Harmonie uit Marum en De Volharding uit De Wilp aan de orde stelde is flexibiliteit in de opstelling van Kunstbedrijven Westerkwartier. “Veel van de lessen vinden in Zuidhorn plaats. Voor veel ouders is de afstand van Nuis naar Zuidhorn te groot, waardoor ze afhaken,” aldus bestuurslid Jantje Dijk van Amicitia.
Docent Harm Bosma is niet verbonden aan het docentencollectief van MKW. “Daardoor heeft hij de handen vrij om les te geven waar hij wil. Mijn zoon krijgt thuis les op tijden die bij zijn schoolrooster passen. MKW wil daar niet aan en geeft les aan meerdere leerlingen op locaties die zij huren. Maar zo lopen wij wel subsidie mis die MKW krijgt,” aldus Jantje Dijk.
Roelf Postma is coördinator HaFaBra van Kunstbedrijven en legt uit dat er in overleg van alles mogelijk is. “Wij beschikken onder meer over oefenruimtes in ’t Marheem te Marum, het Cultureel Centrum van Zuidhorn en de Oldenborg in Leek. Wij maken wel een afweging waar de de lessen het beste kunnen worden gegeven. Voor slagwerk kun je bijvoorbeeld niet overal terecht in verband met geluidsoverlast.”
Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier krijgt voor de leerlingen subsidie van de gemeente Marum, Leek en Zuidhorn. Hoe dat straks in de nieuwe gemeente Westerkwartier gaat is voor Roelf ook de vraag. De gemeente Grootegast subsidieert de Stichting Muziekonderwijs Grootegast. Er wacht nog een pittige discussie tussen de verenigingen en de muziekschool. Overigens is Jantje blij dat er nu overleg is, dat gisteravond voor de tweede keer plaats vond.