DE WILP-’Je vertrouwensman’ en ‘zij neemt alle telefoontjes aan’. Dat is over vier maanden afgelopen, want Ids en Gea Strampel stoppen met de huisartspraktijk in De Wilp. De spreekkamer, die ooit door dokter Vochteloo in gebruik werd genomen, komt straks in de oude bibliotheek in het dorpshuis. “Het wordt heel mooi, ik heb de tekeningen gezien,” zegt Strampel. De Wilp mag zich in de handen knijpen dat hier een nieuwe huisarts komt, gezien het tekort aan huisartsen.
Het blijft natuurlijk jammer dat het ‘dokterspaar’ de praktijk beëindigt. Ids wordt volgend jaar 65. Iedere ochtend begint zijn werkdag om half acht en eindigt om een uur of vijf. ‘s Avonds is hij steevast twee uur bezig met de administratie. Zoals het lezen van de brieven van de specialisten en koppelen in het patiëntendossier. “Ik wil weten wat daar in staat over de patiënt en voer het zelf in het systeem in, soms moet er actie worden ondernomen.” Strampel is een betrokken arts die mensen beter wil maken en begeleiden. Gelukkig voor hem neemt Gea alle management taken waar en zorgt dat hij in de eerste plaats huisarts kan zijn.
Gea en Ids leerden elkaar kennen tijdens het programma dat hen voorbereidde op het verlenen van medische zorg in Afrika. Vier jaar lang hebben ze vanuit hun ideaal in Nigeria in een algemeen ziekenhuis gewerkt. “Daar had je ook te maken met lepra en tuberculose. Ook operaties hoorden tot de dagelijkse praktijk, zoals o.a. keizersneden en liesbreuken. Het is straks 27 jaar geleden dat we hier in De Wilp met de praktijk zijn begonnen. Ik heb me hier vanaf het begin af aan thuis gevoeld. Het was mijn plekje. Wat daarin heeft meegespeeld is dat ik ook Fries kan spreken.”
In de loop der jaren is er veel veranderd in de praktijk waar de ‘digitalisering’ heeft toegeslagen. “De ontwikkelingen volgen elkaar heel snel op,” vertelt Gea, die zich voor het grootste deel met deze taken bezig houdt. “Er kan steeds meer, maar er moet ook steeds meer. Nu heb je met een druk op de knop meteen het hele medische dossier van een patiënt voor je. Die gegevens moeten wel allemaal worden ingevoerd en bijgehouden. Per 1 juli 2020 hebben patiënten inzage in hun eigen dossier. Dat vergt weer nieuwe software en veilige verbindingen en cursussen. Zo blijf je bezig.” Strampel wijst erop dat Gea de functie van praktijkmanager vervult.
Gea wijst er op dat mogelijk mede door kranten, TV en internet de medische ‘consumptie’ is toegenomen. “Mensen horen en lezen van allerlei ziektebeelden en willen graag gerustgesteld dat het bij hen niet speelt. Ondanks de enorme tijdsdruk is er nog steeds voldoende tijd voor patiënten. Meten en controle gebeurt tegenwoordig ook door praktijkondersteuners. Bevallingen zouden logistiek niet meer te doen zijn.” De tas voor bevallingen bevindt zich nog wel in de praktijk.
Friese kant
Heel speciaal voor de praktijk in De Wilp is de grens tussen Friesland en Groningen. Een jonge patiënt uit De Wilp die graag naar de psychologenpraktijk in Drachten wil kan het wel vergeten. Dat wordt niet vergoed, dat moet in Groningen. Datzelfde speelde in het verleden bij het consultatiebureau; baby’s en peuters uit Friesland moesten naar Bakkeveen of Ureterp hiervoor, anders wordt die zorg niet vergoed. Patiënten van de Friese kant zijn en blijven steeds welkom in de praktijk in De Wilp. (voor de avond en nachtdiensten mogen Strampel’ s patiënten zich ook melden bij de dokterspost van Drachten, hier is intensief voor gelobbyd. Via 0900 9229)
Het dokterspaar kan het wel begrijpen dat hun vertrek wordt betreurd. Gea: “Je maakt deel uit van het leven in het dorp. Het is ook een geweldig dorp met gemeenschapszin. Toen ik voorzitter was van de tennisclub hebben we door zelfwerkzaamheid een mooie accommodatie kunnen realiseren. En burenhulp bestaat hier ook nog.”
Dat De Wilp weer een nieuwe huisarts krijgt, is mede te danken aan het meedenken van Plaatselijk Belang. Zij voorzagen al een tijd dat Strampel met pensioen zou gaan en zijn gaan praten over de opvolging. Ids: “Er komt straks een prachtige praktijk in het dorpshuis met een volwaardige huisarts. Marit Jansen houdt straks vijf dagen per week spreekuur, en ze spreekt ook Fries, en is net als ik geboren in Heerenveen”.
De nieuwe huisarts woont in Roden en kan in het weekend langskomen als dat bijvoorbeeld bij een terminale patiënt nodig is. “Ze past ook uitstekend in het team van de Marumer huisartsen. Per 1 januari werkt Marit Jansen al mee in de praktijk en per 1 april neemt ze de praktijk volledig over. Patiënten worden nog ingelicht per brief.” Afscheid nemen en kennismaken kan tijdens de receptie die 27 maart wordt gehouden. Deze gaat in verband met het coronavirus niet door.